Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

TI: Partier blundar för växande korruption

Publicerad: 3 juli 2018, 08:44

Genrebild

Foto: Teresa Ahola

Sverige är mest korrupt i hela Skandinavien. Ändå presenterar inget riksdagsparti en handlingsplan mot korruption. Det påpekar Transparency International i sitt senaste index.


Sverige är mest korrupt i hela Skandinavien. Ändå presenterar inget riksdagsparti en handlingsplan mot korruption. Det påpekar Transparency International i sitt senaste index.

Skatteverket uppger att det försvinner minst 100 miljarder kronor på skattebrott, korruption och svartjobb varje år. Ändå görs det ytterst lite från politiskt håll för att stoppa fifflet.

– Varför tar inget av partierna korruptionsfrågorna på allvar? Varför är intresset för transparens ljummet, som bäst? säger Michaela Ahlberg, styrelseordförande, Transparency International, TI, i rapporten.

Hon tror att det antingen handlar om ovilja eller okunskap. Varför saknas annars en nationell handlingsplan mot korruption i Sverige, frågar man sig i rapporten. En handlingsplan är en av de åtgärder som enligt TI krävs om Sverige ska klara av de globala målen i Agenda 2030.

I åtta olika bedömningar uppger näringslivsföreträdare nämligen att det har blivit allt vanligare med mutor och oegentligheter i samband med offentlig upphandling i Sverige. Värdet av offentliga upphandlingar uppgick till 684 miljarder kronor 2016, vilket motsvarar en sjättedel av BNP.

Nya Zeeland upplevs som minst korrupt i världen, tätt följd av Danmark, Finland, Norge och Schweiz. Singapore och Sverige delar på sjätte plats, enligt TI:s korruptionsindex.

– Korruption medför minskat förtroende för våra viktiga institutioner och ledare. Medborgarnas tilltro är själva grundvalen för demokrati och den plattform som politikerna står på och att politikerna tar så lätt på denna viktiga fråga är obegripligt, säger Ahlberg.

Utöver riskanalyser och uppföljningsarbete efterfrågar TI Sverige att myndigheter, kommuner och landsting inom ramen av en nationell antikorruptionsplan ska implementa tydligare regler och förbättra samspelet med varandra.

– En nationell plan kan hjälpa regeringen att samordna arbetet mot korruption och svara på vem som ansvarar för vad. Det krävs ihärdigt arbete för det samhällskontrakt som säger att korruption är oacceptabel.

Högtrycket i den svenska byggindustrin har också lockat till sig mer utstuderad, organiserad brottslighet värd flera miljarder kronor. Förra året fick Byggnads Region Stockholm–Gotland och Stockholms Byggmästarförening via Fair Play Bygg in minst 141 tips om misstänkt brottslighet i byggbranschen i Stockholms län, vilket är en ökning med cirka 25 procent jämfört med 2016. Och mörkertalet är stort.

– Vi borde kunna bedriva fler rättsfall, men det är en resursfråga för politikerna att lösa, säger Lars Holmström, ordförande för Byggnads Stockholm-Gotland.

Teresa Ahola

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.