Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

The Big U

Publicerad: 18 oktober 2016, 14:46

Foto: rebuildbydesign.org

Efter att orkanen Sandy slog till mot den amerikanska östkusten 2012, uppenbarades svagheter i New Yorks beredskap. Nu vill ett team av arkitekter bygga en skyddande barriär kring det stora äpplet för att skydda staden mot liknande naturfenomen i klimatförändringarnas fotspår.


”The Big U” är en vision från BIG, Rebuild By Design, med ett skyddande system från West 54th Street south, via The Battery, till East 40th street – 10 amerikanska miles som ska skydda den sköra strandlinjen mot höjda vattennivåer och plötsliga stormar.

Tanken är dock inte bara att man ska skydda staden. The Big U ska också erbjuda sociala och miljömässiga fördelar till samhället och människorna som bor i det.

Förslaget består av separata men koordinerade planer för tre delar av New Yorks strandlinje.

I ett av delprojekten, Bridging Berm, ska en park anläggas, med platser för rekreation och fin utsikt över floden. Vallar och broar ska skydda Lower East Side från framtida stormvågor och stigande havsnivåer genom bland annat toleranta träd, robusta buskar och perenner – som både ska skydda och skapa nytt ”space” för New York-borna att hänga på.

Mellan Manhattan Bridge och Montgomery Street ska insatsväggar monteras på undersidan av den stora vägen FDR Drive – redo att vändas nedåt om en översvämning är på gång. När panelerna inte används skapar de ett fint tak dekorerat av olika konstnärer. På natten fungerar de som belysning för att skapa en tryggare stämning i det något ruffiga området.

När orkanen Sandy slog till var ett av de områden som drabbades hårdast The Battery på lower Manhattan. De östra och västra delarna av området var Sandys inlopp i staden. För att förebygga liknande händelser, och bland annat skydda finansdistrikten i närheten, ska ”Battery Berm” skapa en förhöjd väg genom parken. Längs den skapas bergsknallar som förutom skydd skapar unika landskap i den tätt bebyggda storstaden.

Maria Nordlander

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.