Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Teknikkonsulter nådde framgång i Regeringsrätten

Publicerad: 20 Oktober 2010, 22:00

Teknikkonsulter nådde framgång i Regeringsrätten Svenska Teknik & Designföretagens medlemsföretag som överklagat hur Upphandlingsbolaget i Göteborg Stad handlat upp tekniska konsulter fick rätt i Regeringsrätten. Tidigare har företagen fått rätt i Kammarrätten och Länsrätten…


Källa: STD, Svenska Teknik & Designföretagen samt Upphandlingsbolaget, Göteborgs stad

Teknikkonsulter nådde framgång i Regeringsrätten

Svenska Teknik & Designföretagens medlemsföretag som överklagat hur Upphandlingsbolaget i Göteborg Stad handlat upp tekniska konsulter fick rätt i Regeringsrätten. Tidigare har företagen fått rätt i Kammarrätten och Länsrätten.

Svenska Teknik & Designföretagen konstaterar att den upphandlingsmodell som Upphandlingsbolaget använt inte godkändes. Regeringsrätten meddelade sin dom den 19 oktober 2010 i de båda mål (3344-09 och 3345-09) som avsåg huruvida det är tillåtet att parallellt använda sig av och kombinera flera tillvägagångssätt i samma upphandling. Upphandlingsbolaget ville använda de båda av LOU tillåtna tilldelningsmodellerna  – rangordning och förnyad konkurrensutsättning  för samma slags avrop och i samma intervall utan att närmare ange när respektive modell skulle användas. Regeringsrätten kom fram till att det i detta fall inte tillåtet att kombinera rangordningen och förnyad konkurrensutsättning vid avrop från ett och samma ramavtal. Det måste framgå vid vilka omständigheter respektive tilldelningsmodell kommer att användas och den upphandlande myndigheten kan inte fritt välja vilken tilldelningsmodell, vid vilket tillfälle.

– Vi är mycket nöjda med utfallet”, säger Lena Wästfelt som är vd för Svenska Teknik & Designföretagen.

Hon menar vidare att det är viktigt att alla parter eftersträvar en så effektiv tillämpning som möjligt av LOU. Ingen av parterna är betjänt av otydlighet om marknadens principer ska kunna råda.  – Vi hoppas nu på en fortsatt dialog med både politikerna, tjänstemännen i staden och dess Upphandlingsbolag. Vi ser gärna att vi tillsammans försöker finna ett bra sätt att använda LOU, säger Lena Wästfelt.

Två regeringsråd av fem är av skiljaktig mening

Upphandlingsbolaget påpekar att det av domen framgår att två regeringsråd av fem är av skiljaktig mening. Upphandlingsbolaget ställer sig bakom deras anförande och anser att det belyser bolagets ställningstagande.

– Vi föll på målsnöret med minsta marginal. Nu kommer vi att analysera domen ytterligare tillsammans med vår advokat och underrätta styrelsen innan vi bestämmer hur vi går vidare i framtiden, säger Inger Ek som är vd för Upphandlingsbolaget.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.