Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag01.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Tecken på att bolånetaket fått effekt

Publicerad: 5 April 2011, 22:00

Tecken på att bolånetaket fått effekt De riktigt höga belåningsgraderna minskar och bankerna har blivit restriktivare att bevilja höga lån. Finansinspektionen (FI) har frågat ett antal svenska kreditchefer om deras erfarenheter efter bolånetakets införande…


Källa: Pressmeddelande Finansinspektionen

Tecken på att bolånetaket fått effekt

De riktigt höga belåningsgraderna minskar och bankerna har blivit restriktivare att bevilja höga lån. Finansinspektionen (FI) har frågat ett antal svenska kreditchefer om deras erfarenheter efter bolånetakets införande.

Den 1 oktober 2010 införde FI en begränsning av belåningsgraden på bostäder, ett så kallat bolånetak. För att få en första bild av effekterna lät FI kreditcheferna på sju svenska banker svara på ett antal frågor om deras erfarenheter efter bolånetakets införande.

Undersökningen visar att de riktigt höga belåningsgraderna minskar. Bankerna har blivit mer restriktiva att bevilja lån med höga belåningsgrader och poängterar också tydligare vikten av amortering för kunderna. Däremot syns ännu inte någon tydlig ökning i kundernas benägenhet att amortera.

Undersökningen pekar på att regleringen har fått effekt men FI lyfter samtidigt fram att taket funnits under en kort tid och att flera faktorer, som höjda räntor och osäkerheten i världsekonomin, också har stor påverkan på hushållens beteenden.

Under hösten 2011 ska FI genomföra en större utvärdering av bolånetakets effekter.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.