Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Tar han över efter Paulsson?

Publicerad: 25 september 2017, 12:58

Illustration: Petter Furå.

När Erik Paulsson nu meddelat att han går i välförtjänt pension uppstår naturligtvis frågan vem som kommer att axla hans mantel som styrelseordförande i Fabege och Wihlborgs, och därmed som någon sorts ledare av Paulsson-sfären.


Ämnen i artikeln:

Fabege FastigheterErik PaulssonWihlborgs FastigheterCatena Fastigheter

Ett naturligt alternativ hade kanske varit sonen Svante Paulsson som suttit i några av Paulsson-sfärens styrelser, men det måste anses vara osannolikt med tanke på att han så sent som i våras lämnade sina platser i både Fabege och Diös till förfogande. Enligt uppgifter till Fastighetsnytt då ville han inte ta över efter sin far och planerade en flytt till USA.

En annan kandidat är Svante Paulssons syster Sara Karlsson, som redan nu sitter i Wihlborgs styrelse, men liksom brodern har hon begränsad erfarenhet av fastighetsföretagande. Även om hon eventuellt har ambitionen att ta över tyglarna i familjeimperiet så kommer hon sannolikt att bida sin tid och samla på sig erfarenhet.

Erfarenhet är för övrigt ingen bristvara inom Paulsson-sfären då samtliga sex börsnoterade bolag, som vanligtvis räknas till sfären, i sin ledning har personer som skulle kunna ta över klubban i både Fabege och Wihlborgs. Undantaget är kanske Catena vars vd Benny Thögersen är ny i branschen och inom sfären. Där har man å andra sidan exekutive styrelseordföranden Gustaf Hermelin som lämnade vd-jobbet i våras för att ta över ordförandeskapet i Catena. Han måste anses vara en lågoddsare att ta över som sfärens ledarfigur, kanske helst tillsammans med Wihlborgs vd Anders Jarl (och sin yngre bror Christian Hermelin, vd för Fabege).

Samtliga tre har långa och framgångsrika karriärer bakom sig inom sfären, är mycket välansedda inom branschen och har skolats in i Erik Paulssons tillåtande ledarskapsstil. Det som talar för Gustaf Hermelin är kanske främst det faktum att han har redan lämnat den operativa rollen bakom sig. Han har fått smaka på ordförandeskapet i ett publikt bolag och har dessutom tagit över klubban i Investors fastighetsbolag Vectura.

Gustaf Hermelins beslut att lämna det operativa ledarskapet i Catena över till Benny Thögersen i våras var lite överraskande och redan då spekulerades det i branschen att han förberedde sig för att ta över som Paulsson-sfärens ledarfigur. Det var dock endast spekulationer och än så länge kan vi bara spekulera då det inte råder någon tvekan om att också Christian Hermelin och Anders Jarl är fullvärdiga kandidater att ta över klubborna i Fabege och Wihlborgs, men frågan är om de är redo att lämna över det operativa.

Ytterligare ett par sannolika kandidater kan sedan vara sfärens advokat, Jan Litborn, som redan tagit plats i Fabeges styrelse och Anders Nelson, vd för Paulssons maktbolag Backahill. Sammanfattningsvis lär den riktiga lågoddsaren väl ändå vara Gustaf Hermelin men facit får vi nästa vår.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.