Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Talangerna ska fylla framtida city

Publicerad: 12 januari 2016, 16:41

Konceptet Rooftop. Ovanpå Galleriankvarterets tak ska verksamheter för kultur, hälsa, restaurang och caféliv växa fram. Bild: AMF.

Med bland annat innovation och konst hoppas AMF Fastigheter att projektet Urban Escape ska få området kring Gallerian att börja pulsera. Bortglömda platser ska få nytt innehåll för att ge liv åt vad som en gång var en del av de gamla Klarakvarteren. Helhetstänket i förändringsprocessen startade med gamla Sahlénhuset.


Ämnen i artikeln:

Urban EscapeMats HederosAMF

Artikeln är tidigare publicerad i Fastighetsnytt nummer sex.

Med bland annat innovation och konst hoppas AMF Fastigheter att projektet Urban Escape ska få området kring Gallerian att börja pulsera. Bortglömda platser ska få nytt innehåll för att ge liv åt vad som en gång var en del av de gamla Klarakvarteren. Helhetstänket i förändringsprocessen startade med gamla Sahlénhuset.

Takrestauranger, livsstilshotell och digital utveckling är några av ingredienserna som ska få liv i Stockholms centrala delar när AMF Fastigheter nu genomför en 130 000 kvadratmeter stor ombyggnation, mitt i city. Mycket har hänt sedan vd:n Mats Hederos kom till bolaget 2006, då fastigheter mest var en traditionell del inom kapitalförvaltningen hos AMF.

– När jag kom hade vi huvudsakligen långa kontrakt i ett fåtal fastigheter och det fanns en klar strategi bakom detta. Men någon gång tar långa avtal slut och då uppstår projekt, oavsett om hyresgästerna sitter kvar eller flyttar. Och för fem sex år sedan var det ett antal sådana under samma tidsperiod, säger Mats Hederos.

Mats Hederos. Foto: AMF.

Mats Hederos. Foto: AMF.

Att förändra ett b-läge
H&M, Ramböll, , Nordea, Ericsson och så småningom Swedbank var några av företagen som lämnade vakanta ytor. Parallellt med detta hade AMF Fastigheter nu också byggt upp en förvärvsstrategi som innebar att man skulle bygga kluster i lägen med spårbunden trafik.

– Inget hokus pokus med det. Alla som spelat monopol vet ju att man vill bygga kluster, då kan man göra något av området. Det sammanföll också med att H&M flyttade från Sahlén-huset. Här ville vi göra något bättre, trots att huset låg 100 meter från tunnelbanan och ett kvarter bakom NK ansågs det vara ett b-läge.  Men man har ju lärt sig att ett B-läge alltid kommer att vara det, att man inte kan ändra speciellt mycket mer än standarden i huset. Så då var frågan hur vi skulle göra?

Resultatet blev Mood Stockholm där en stor del av ytan inte är traditionell handel utan flera utvalda ankarhyresgäster är restauranger. Tanken var, enligt Mats Hederos, att kan man ändra känslan och karaktären så kan man också ändra uppfattningen om läget.

– Vi märkte snabbt att det gick från b-läge till a-läge för kontor, anledningen är att det blev befolkat och tryggt i gatumiljö. Jag har själv suttit i Sahlénhuset och det var inget område där man studsade runt på kvällarna, utan man ville ta sig bort så fort som möjligt. Det fysiska är viktigt men det räcker inte utan den mentala inställningen till ett visst område måste också ändras och då måste man jobba med andra saker också. Vi har tittat på människors behov som exempelvis restauranger, nätverkande, lugn, med mera. Det har tagit längre tid att ändra butiksläget, vilket var väntat, men nu börjar det också att utvecklas i helt rätt riktning. Men Mood  Stockholm gav oss självförtroende att jobba med helheten på ett helt annat sätt så när indikationerna kom 2011 att Swedbank skulle flytta började vi tänka i de här banorna för kvarteret runt Gallerian.

I stan löser man livspusslet
Projektet  och kvarteret Urban Escape handlar om fem hus, fyra gator och två torg och omfattar bland annat Brunkebergstorg, Jakobsgatan och nedre Regeringsgatan, som enligt Mats Hederos var att betrakta som b-lägen 2011. Grunden för idén till projektet ligger i flera studier där talanger och företag fick berätta vad man eftersökte.

– I undersökningen framkom att framtidens anställda inte är intresserad av takhöjden utan de vill vara med i ett sammanhang. De vill sitta mitt i stan, här löser man livspusslet och träffar sina vänner, de är urbana på ett helt annat sätt än tidigare. Det handlade mycket om emotionella värden vilket är ganska långt ifrån hur vi historiskt jobbat med fastigheter, insikten var att vi behövde arbeta annorlunda. När vi frågade företagen eftersökte de flexibla lösningar, inte hur man flyttar en vägg utan avtalsmässigt flexibla lösningar.  Utvecklingsarbetet ledde fram till konceptet Urban Escape som kvarteret framöver kommer att heta. Det handlar om att skapa ett stadsrum där människor vill vara, både dagtid och kvällstid. Som talang vill man sitta här och då vill företagen vara här och då hänger hela värdekedjan ihop.

At Six är ett hotellkoncept som utvecklas av Nordic Choice Hotels inom ramen för Urban Escape. Bild: AMF.

At Six är ett hotellkoncept som utvecklas av Nordic Choice Hotels inom ramen för Urban Escape. Bild: AMF.

Innovation och kultur
Först ut var Epicenter som nu huserar i Swedbanks gamla lokaler på Malmskillnadsgatan 32. Innovationshuset är ett samarbete med bolagen SIME och Result och i lokalerna ska talanger och storföretag mötas. I huset har man gått ifrån den traditionella hyresgästmodellen och jobbar med medlemskap som innebär att man kan välja typ av medlemskap utifrån behov.

– Det kan handla om allt från folk som bara vill komma hit när man väl är i stan, kanske sitter man annars i Skövde eller San Fransisco. Ända upp till storföretag som vill vara en del av vad vi kallar innovationslab där man skapa produkter i en miljö som ligger utanför de egna företagsväggarna, SEB ett typiskt exempel. Nästan allt bygger på att vi ser en digitalisering i världen, det kan vara den gemensamma nämnaren för dessa bolag, oavsett om det handlar om företag som jobbar med finans, telecom, utbildning eller annat, säger Mats Hederos.

Satsningen utvecklades bättra än man hoppats och det blev snabbt fullbelagt, därför öppnar AMF Fastigheter ytterligare ett Epicenter som är dubbelt så stort. De nya lokalerna ligger på Malmskillnadsgatan 44 och ska vara klara för inflyttning under våren 2016. Bland de första att flytta in är exempelvis Google for Entrepreneurs, Fishbrain och Resolution Games.

Kultur får också en plats i kvarteret, passande nog vid Brunkebergstorg, bakom Kulturhuset. I februari 2016 tar Liljevalchs vårsalong plats på Malmtorgsgatan 8 och 2017 öppnar Petter Stordalens hotellsatsning At Six, ett livsstilshotell med inriktning på modern konst och inredningsdesign.

– Vill man bygga stad och stadsdelar handlar det inte bara om att bygga hus, utan även gator och trivsamma miljöer och då är kultur ett viktigt inslag, säger Mats Hederos.

📷Drömmen om ett modernt city
AMF Fastigheter är en stor fastighetsägare i de centrala delarna och äger runt 130 000 kvadratmeter i Urban Escape -kvarteret, men även 130 000 kvadratmeter i Mood-kvarteret samt ett hötorgshus. För att underlätta utvecklingen tog man tidigt kontakt med Stockholms stad som samarbetspartner för denna del av staden och hittade en gemensam målbild. För några år sedan skapades ett fastighetsägarforum med bland annat fastighetsbolag som Vasakronan, Pembroke, Hufvudstaden, Stena och Statens fastighetsverk.

– Vi diskuterar inte hyresgästfrågor men till exempel om att synka tidsplaner så att man inte gräver upp gatan fyra gånger på ett år eller om man ska skapa en entré är det bra att veta var grannens ska ligga. Ett ganska okonventionellt sätt att jobba men det har fungerat bra tycker vi. Vi har ständiga dialoger med dessa bolag i syfte att göra Stockholm bättre, och alla har samma vision skulle jag vilja säga, säger Mats Hederos.

Ombyggnaden av kvarteren är, enligt Mats Hederos, den största sedan kvarteren byggdes i de gamla Klarakvarteren. Ingreppen blir dock inte lika stora som när gropen dominerade stadsbilden vid Sergels Torg. Enligt uppgift revs cirka 700 byggnader under -50, -60, och -70-talet. Omdaningen av centrala Stockholm under Norrmalmsregleringen gav bland annat Hötorgsskraporna, PK-huset, Gallerian, Åhlens City och Kulturhuset. Drömmen då var ett modernt city. För Mats Hederos handlar det nu om att få lite puls till stadsdelen.

– Vår vision är ju att den här delen av city kommer att vara det pulserande hjärtat, och det är ju ett hjärta som inte slagit så mycket. Det är ju den här delen som en gång revs, och vi hoppas kunna läka både de mentala och fysiska sår som uppstod, för allt blev inte bra. Men mycket blev också bra med infrastruktur, tunnelbana, garage och inlastning under mark. Gatumiljön är det vi behöver jobba med. Det är viktigt med en stark innerkärna och det är det vi vill skapa här.

Mattias Fröjd

Ämnen i artikeln:

Urban EscapeMats HederosAMF

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.