Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Sverrir Thór: Börsnoteringen som kan vara beviset på peak oil

Publicerad: 13 december 2019, 11:47

Sverrir Thór tror att peak oil snart kan vara nådd.

Foto: Mostphotos / Fastighetsnytt

Hoppet om att en grön omställning kommit så långt att det inte finns någon återvändo kan faktiskt stärkas av Aramcos börsnotering, skriver Fastighetsnytts Sverrir Thór.


Ämnen i artikeln:

Sverrir Thór

Hoppet om att en grön omställning kommit så långt att det inte finns någon återvändo kan faktiskt stärkas av Aramcos börsnotering, skriver Fastighetsnytts Sverrir Thór.

Fossila bränslen och då framförallt olja ses som den stora boven i klimatdebatten, förutom då av den grupp människor som ser en tonårsflicka från Sverige som den stora boven. Världens beroende av olja är stort och det finns enormt starka särintressen som tar i från tårna för att förhindra, eller i alla fall sinka, en grön omställning. Nu kan det dock finnas ett hopp om att den gröna omställningen har kommit så långt att det inte finns någon återvändo.

Läs även: “Är Norden redo för en megalopolis?”

Ända sedan amerikanske geologen M King Hubbert först myntade begreppet peak oil i mitten på 1950-talet har de lärde tvistat om när oljeproduktionen i världen kommer att toppa. Oljeproduktionstoppen har successivt flyttats fram men nu kan det faktiskt vara så att man närmar sig den, eller kanske till och med har nått den.

Läs även: Det pratas om: Flera storaffärer i pipeline och nya yieldrekord

Hoppet heter Saudi Aramco eller snarare bolagets börsnotering som ägde rum i dagarna. Det var den största noteringen i historien, Aramcos marknadsvärde uppgår till cirka 2 biljoner dollar vilket gör bolaget till världens mest värdefulla börsnoterade bolag och det är dessutom världens mest lönsamma bolag, enligt amerikanska nyhetsbyrån Bloomberg.

Nu är det förvisso så att Aramcos ägare, saudiska staten, endast erbjöd marknaden att köpa 1,5 procent av aktierna i bolaget (det var trots det historiens största IPO) men det är framförallt signalvärdet i det faktum att världens största oljeproducerande land väljer att öppna upp ägarbilden i sin kassako. Dessutom är bolaget nu börsnoterat vilket gör att huvudägaren närsomhelst kan sälja aktier, om man så vill och behöver.
Den viktiga frågan nu är således varför man väljer att göra så. Saudi Aramco är världens största bolag och mest lönsamma företag, det finns väl ingen anledning för saudiska staten att sälja delar av sin mest värdefulla juvel. Sannolikt inte, om det inte är så att Saudi Arabien har ett stort behov av ny finansiering, vilket inte lär vara fallet, eller att man har identifierat ett bäst före-datum på olja.

Kungafamiljen vill casha in

Det kan givetvis mycket väl vara så att saudiska kungafamiljen helt plötsligt fått för sig att nu vill man vara publika men det ter sig som ytterst osannolikt. En börsintroduktion av detta slag tenderar att innebära att man har börjat ana att efterfrågan efter den produkt man säljer snart börjar vika och att man vill casha hem, eller i det här fallet skapa förutsättningar till att kunna göra så. Det i sin tur kan endast innebära att den gröna energiomställningen nu har kommit så långt att världen inom överskådlig tid (det är ett tänjbart begrepp) blir oberoende av fossil energi.

Hållbarhet är en av vår tids stora frågor, om inte den största, och har hamnat högst på agendan mycket vare Greta Thunberg. Kraven på en grön omställning och ett reducerat miljöavtryck, bland annat från fastigheter, växer sig allt starkare och vem vet, det kanske kan vara så att vi närmar oss peak oil. Bristande efterfrågan efter olja innebär nämligen automatiskt att oljeproduktionen minskar och därmed är oljetoppen uppnådd.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Sverrir Thór

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.