Lördag08.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Sveriges största fastighetsägare kan försvinna

Publicerad: 5 April 2011, 22:00

Sveriges största fastighetsägare kan försvinna Regeringens utredare Sten Olsson föreslår att Fortifikationsverket läggs ned och att fastighetsbeståndet överförs till andra myndigheter och bolag…


Källa: Pressmeddelande Fortifikationsverket

Sveriges största fastighetsägare kan försvinna

Regeringens utredare Sten Olsson föreslår att Fortifikationsverket läggs ned och att fastighetsbeståndet överförs till andra myndigheter och bolag.

Förslaget innebär att Sveriges största fastighetsägare försvinner som organisation och fastigheterna delas upp och fördelas på flera aktörer. Fortifikationsverket har idag till största delen Försvarsmakten som kund, men verket har också andra försvarsnära verksamheter som kunder, samt civila kunder som har behov av att skydda ekonomiska och andra värden som exempelvis dataservrar.

Förslaget innebär att:

• De fastigheter som Försvarsmakten hyr idag fördelas så att det öppna beståndet (med flygplatser, hamnar, ledningsplatser, specialbyggnader och kontorslokaler mm) läggs samman i bolag tillsammans med Specialfastigheter.

• Det slutna – hemliga – beståndet överförs till Försvarsmakten.

• Alla statliga byggnadsminnen (SBM) – cirka 300 byggnader – överförs till Statens Fastighetsverk.

• Försvarsmakten kommer också att uppmanas att gå igenom sitt fastighetsbehov för att snabbt kunna avveckla de fastigheter som det inte finns behov av.

Det är också föreslaget att en organisationskommitté ska se över hur man ska organisera verksamheterna. Någon tidsplan för ett eventuellt genomförande av förslaget kunde inte utredaren lämna.

Fortifikationsverket ska nu gå igenom utredarens förslag, analysera innehållet och titta på konsekvenser.

– Fortifikationsverket kommer bland annat att titta på vad staten vinner på utredningens förslag. Vi ska analysera om det är bra för Fortifikationsverkets kunder och vi måste också se på förslaget utifrån skydd och säkerhet i både militärt och civilt hänseende, säger Fortifikationsverkets generaldirektör Lena Jönsson.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.