Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Sverige ledande när det gäller bioenergi

Publicerad: 27 Oktober 2010, 22:00

Sverige ledande när det gäller bioenergi Tomas Kåberger, Generaldirektör Energimyndigheten, var en flitig talare under föregående vecka och gästade både seminariet Building sustainability Stockholm samt Värderings- och Lantmäteridagarna. Han menar på att politisk enighet i energifrågan har gjort att Sverige ligger så långt fram när det gäller förnyelsebar energi…


Källor: Seminariet Building sustainability Stockholm, Värderings- och Lantmäteridagarna och enrgimyndigheten.se

Sverige ledande när det gäller bioenergi

Tomas Kåberger, Generaldirektör Energimyndigheten, var en flitig talare under föregående vecka och gästade både seminariet Building sustainability Stockholm samt Värderings- och Lantmäteridagarna. Han menar på att politisk enighet i energifrågan har gjort att Sverige ligger så långt fram när det gäller förnyelsebar energi.

”Oil is bad”

1973-74 ströp de oljeproducerande länderna i mellanöstern tillgången på oljeprodukter. Krisen medförde att svenska politiker insåg sårbarheten med oljeberoendet och för att skydda den politiska integriteten började man istället undersöka möjligheterna kring förnyelsebara bränslen. I Sverige har effekterna av de politiska beslut som följde medfört att oljeberoende minskat från 73 procent år 1973 till cirka 32 procent idag.

– En stor anledning till att Sverige kommit så långt när det gäller utvecklingen av förnyelsebara bränslen och energi är en politisk enighet i över 40 år om att ”Oil is bad”, säger Tomas Kåberger.

Vindkraft på frammarsch

Klimatmötet i Köpenhamn, COP 15, var enligt många ett misslyckande. Tomas Kåberger menar dock att även om det inte finns en gemensam överenskommelse i världen så händer det saker nationellt. När det gäller elproduktion så stod vindkraften för den klart största ökningen under 2009 medan exempelvis kol- och kärnkraft minskade och utvecklingen går snabbt. Tomas Kåberger berättar att utvecklingen till och med gått mycket snabbare än vad Greenpeace hade i sin bästa-scenario prognos 1990. En prognos som var så osannolikt ambitiös att en konsult inte ens ville sätta sitt namn på rapporten

Under 2008 var det USA och Europa som producerade mest vindkraft och USA vann ”racet” med 4 Megawatt, ungefär ett vindkraftverk. 2009 slog Kina både Europa och USA med 4000 Megawatt.

Sverige störst på bioenergi

1970 var produktionen av bioenergi i Sverige 42 TWh och prognosen för 2010 pekar mot 137 TWh. Det betyder, enligt Svenska Bioeneergiföreningen,  att bioenergin är större än vattenkraften och kärnkraften tillsammans och att drygt 32 procent av all energianvändning i Sverige kommer från bioenergi.

– Sverige har i dag världens i särklass största bioenergianvändning per capita, säger Tomas Kåberger.

Mattias Fröjd

mattias.frojd@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.