Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Sverige får EU-kritik för obalans

Publicerad: 26 augusti 2015, 05:01

Magdalena Andersson på Business Arena i Malmö 2014.

Foto: Sigurdur J. Olafsson.

Sverige får kritik från EU för de skattefördelar bostadsägare får. EU-kommissionens index för flyttskatt, fastighetsskatt och ränteavdrag visar att Sverige, tillsammans med Nederländerna, är mest generösa i EU.


Ämnen i artikeln:

EUMagdalena Andersson

Sverige får kritik från EU för de skattefördelar bostadsägare får. EU-kommissionens index för flyttskatt, fastighetsskatt och ränteavdrag visar att Sverige, tillsammans med Nederländerna, är mest generösa i hela EU. Men finansministern har inga planer på förändring.

”Den skuldvänliga beskattningen ger fortfarande de svenska hushållen incitament att skuldsätta sig. Närmare bestämt kan avdragsrätten för bolåneräntor och periodiskt återkommande fastighetsskatt vara viktiga drivkrafter på det här området. Sverige har inte gjort några framsteg här, och det skulle kräva ett väl avvägt genomförande som minimerar för osäkerhet på bostadsmarknaden” står det i ett arbetsdokument från EU-kommissionen som publicerats i samband med deras arbete med Landrapporten för Sverige 2015.

EU-kommissionen håller ett extra öga på Sverige då hushållens skulder är så höga och bostadspriserna så högt uppdrivna. “Hushållens höga skuldsättning, särskilt i form av bolån, är fortsatt mycket hög och fortsätter öka, så att nettokreditflödena växer snabbare än den nominella BNP-tillväxten. Utmaningen är särskilt uttalad i storstadskommunerna, och den påverkar den reala ekonomins förmåga att stå emot chocker i allmänhet” skriver de.

Tidigare har man skrivit att många av de andra EU-länderna har påbörjat processer för att minska skattelättnader som uppmuntrar till skuldsättning, men att det bara är Sverige, Bulgarien och Italien som inte har några sådana planer, uppger SVT Nyheter.

Finansminister Magdalena Andersson har dock inga planer på att förändra ränteavdraget.

– Ränteavdragen har funnits länge. Nu har vi dem och vi har inga planer på ändringar. Man måste ta hänsyn till hur det skulle slå mot ekonomin för många hushåll, säger hon till SVT Nyheter.

I våras visade SVT att 85 procent av ränteavdragen går till den rikare halvan av befolkningen.

Redaktionen

Källa: SVT Nyheter och EU-kommissionens arbetsdokument ”Landsrapport Sverige 2015 inklusive en fördjupad granskning av åtgärderna för att förebygga och korrigera makroekonomiska obalanser”

Ämnen i artikeln:

EUMagdalena Andersson

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News