Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Sverige bygger få bostäder

Publicerad: 27 september 2010, 22:00

Sverige bygger få bostäder
Sveriges Byggindustrier (BI) konstaterar att bostadsbyggandet ligger på en lägre nivå i Sverige än i våra närmaste grannländer. De senaste tio åren har det påbörjats 248.000 lägenheter i Sverige…


Källa: Pressmeddelande Sveriges Byggindustrier

Sverige bygger få bostäder

Sveriges Byggindustrier (BI) konstaterar att bostadsbyggandet ligger på en lägre nivå i Sverige än i våra närmaste grannländer. De senaste tio åren har det påbörjats 248.000 lägenheter i Sverige.

– Finanskris och lågkonjunktur har gjort tydliga avtryck i statistiken över påbörjade lägenheter. 2009 skedde den största nedgången i Danmark tätt följt av Sverige, medan nedgången i både Finland och Norge var betydligt mindre. Trots det dramatiska fallet för dansk del är det ändå så att antalet påbörjade bostäder är högre i Danmark (2,1 lägenhet per 1.000 invånare) än i Sverige (1,9). I Finland är motsvarande siffra 4,3 och i Norge 4,0, säger Björn Wellhagen, ansvarig för bostadsfrågor på BI.

Även i absoluta tal är det påbörjade bostadsbyggandet lågt i Sverige jämfört med våra grannländer. De senaste tio åren har det påbörjats 248.000 lägenheter i Sverige. Det ska jämföras med 239.000 lägenheter i Danmark, 262.000 i Norge och 298.000 i Finland. De tre grannländerna har en befolkning som är drygt hälften så stor som den svenska.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.