Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Svenskarna oroas allt mer för arbetslöshet

Publicerad: 7 november 2011, 23:00

Svenskarna oroas allt mer för arbetslöshet
Fastighetsbyrån har undersökt vad svenskarna ser som största hotet mot deras privatekonomi under hösten och vintern. Mest oroade är svenskarna för att någon i familjen ska förlora jobbet…


Källa: Pressmeddelande Fastighetsbyrån

Svenskarna oroas allt mer för arbetslöshet

Fastighetsbyrån har undersökt vad svenskarna ser som största hotet mot deras privatekonomi under hösten och vintern. Mest oroade är svenskarna för att någon i familjen ska förlora jobbet.

Båda dessa kategorier oroar fler i år jämfört med när motsvarande fråga ställdes för ett år sedan. Undersökningen visar även att väldigt få svenskar tror att konjunkturen kommer återhämta sig snabbt.

Fastighetsbyrån har gjort en undersökning där ett riksrepresentativt urval av 1000 svenskar mellan 20 och 74 år svarar på frågor kring oro för privatekonomin och konjunkturen. På frågan ”Vad ser du som största hotet mot privatekonomin under hösten och vinter” svarade 26 procent ”Att jag/någon i familjen blir av med jobbet”. Näst flest, 15 procent, oroas för nedgång på aktie/fondmarknad. Båda dessa kategorier har större andel svar jämfört med när samma undersökning genomfördes förra året.

14 procent av svenskarna oroas mest för sin egen konsumtion. 12 procent oroas mest för ökande elpriser och 10 procent för ökande räntekostnader. Både elpriser och räntekostnader oroar färre än förra året.

– Jag tycker undersökningsresultaten visar att svenskarna har bra koll på vad som händer i omvärlden och hänger med i nyhetsflödet. Det är en sund bedömning eftersom elprissituationen ser bättre ut än på flera år och Riksbanken har skjutit höjningar av reporäntan på framtiden. Att svenskarna oroas mer över arbetslöshet och börsfall känns också naturligt med tanke på Eurokrisen och annan turbulens i omvärlden, säger Lars-Erik Nykvist, VD på Fastighetsbyrån.

Svenskarna tror på svajig konjunktur

I undersökningen ställdes även en fråga kring vad svenskarna tror om konjunkturen framöver. En övervägande majoritet på 76 procent tror att det kommer vara svajigt och svänga fram och tillbaka en tid framöver. 12 procent tror att det kommer blir sämre och återhämtningen är långt borta. Nästan lika många, 11 procent, tror däremot att vi har det värsta bakom oss och är sakta på väg mot en högkonjunktur. Endast 2 procent tror att vi lagt det värsta bakom oss och återhämtningen kommer gå snabbt.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News