Måndag13.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Svensk-norsk elcertifikatsmarknad

Publicerad: 20 December 2011, 23:00

Svensk-norsk elcertifikatsmarknad Norge har i dag antagit EU:s direktiv om förnybar energi. Det betyder att alla formella beslut är fattade för att en svensk-norsk elcertifikatsmarknad ska kunna träda i kraft vid årsskiftet…


Källa: Pressmeddelande Energimyndigheten

Svensk-norsk elcertifikatsmarknad

Norge har i dag antagit EU:s direktiv om förnybar energi. Det betyder att alla formella beslut är fattade för att en svensk-norsk elcertifikatsmarknad ska kunna träda i kraft vid årsskiftet.

Målet för den gemensamma elcertifikatsmarknaden är att öka den förnybara elproduktionen med 26,4 TWh mellan 2012 och 2020, vilket motsvarar cirka 10 procent av elproduktionen i de båda länderna. Ambitionsnivån är lika hög för båda länderna och de 26,4 TWh förnybar el kommer att fördelas lika mellan Sverige och Norge.

Den gemensamma marknaden är det första exemplet på länder som utnyttjar samarbetsmekanismerna inom EU:s direktiv om förnybar energi.

Nationella lagstiftningar styr systemen

Även om marknaden är gemensam, har Sverige och Norge nationella lagstiftningar som styr respektive system. Det innebär att det finns vissa skillnader mellan det svenska och norska elcertifikatsystemet. Under frågor och svar till höger finns praktisk information om bland annat skillnaderna i systemen och hur elproducenter och andra aktörer berörs av den gemensamma marknaden.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.