Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Svensk ekonomi spås växa starkt

Publicerad: 11 november 2010, 23:00

Svensk ekonomi spås växa starkt
I sin senaste konjunkturprognos gör Almega bedömningen att den svenska ekonomin kommer att växa med 4,6 procent i år, 3 procent 2011 och 2,9 procent 2012. En utveckling som står sig stark i en internationell jämförelse…


Källa: Almega

Svensk ekonomi spås växa starkt

I sin senaste konjunkturprognos gör Almega bedömningen att den svenska ekonomin kommer att växa med 4,6 procent i år, 3 procent 2011 och 2,9 procent 2012. En utveckling som står sig stark i en internationell jämförelse.

När det gäller reporäntan tror Almega på en ökning till 1,25 procent innan årets slut. Vid utgången av 2011 tror man att den ligger på 1,75 procent och vid utgången av 2012 tror man på 2,75 procent.

Den starka inhemska efterfrågan gör enligt Almega att sysselsättningen fortsätter att öka. Under hela perioden 2010-2012 väntas sysselsättningen i den privata tjänstesektorn öka med 100 000, enligt Almegas prognos. Den öppna arbetslösheten förutspås dock ligga kvar på en hög nivå.

– Att arbetslösheten inte sjunker beror på att betydligt fler sökt sig ut på arbetsmarknaden, säger Almegas chefekonom Lena Hagman.

Hon varnar dock för så kallade ”flaskhalsar” i form av brist på kompetent arbetskraft.

Vidare menar Almega i sin prognos att exporten återhämtar sig från det kraftiga fallet under 2009, men att även importen ökar starkt. Därmed tror man inte att exportnettot kommer att bidra särskilt mycket till BNP-tillväxten under prognosperioden. Almega räknar emellertid med att handelsbalansen för tjänster kommer att visa en fortsatt trend uppåt och överstiga handelsbalansen för varor under de närmaste åren.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.