Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Svensk ekonomi går in i en ny fas

Publicerad: 18 januari 2011, 23:00

Svensk ekonomi går in i en ny fas
Enligt Nordeas senaste konjunkturrapport har den svenska ekonomin lämnat krisen bakom sig och utsikterna för kommande år är gynnsamma. Produktionen fortsätter att öka och arbetslösheten faller snabbt. Den globala ekonomin är tillbaka på spåret trots att flera länder brottas med skuldproblem…


Källa: Pressmeddelande Nordea

Svensk ekonomi går in i en ny fas

Enligt Nordeas senaste konjunkturrapport har den svenska ekonomin lämnat krisen bakom sig och utsikterna för kommande år är gynnsamma. Produktionen fortsätter att öka och arbetslösheten faller snabbt. Den globala ekonomin är tillbaka på spåret trots att flera länder brottas med skuldproblem.

Stark tillväxt och en imponerande återhämtning av sysselsättningen innebär, enligt Nordea, att svensk ekonomi går in i en ny fas där kapacitetsutnyttjande och stigande bristtal kommer i fokus.

– Ännu finns det lediga resurser på arbetsmarknaden men den höga tillväxten ökar risken för flaskhalsar, säger Nordeas chefekonom Annika Winsth.

Uppgången i den svenska ekonomin är bred. Hushållen är en viktig tillväxtmotor samtidigt som investeringarna ökar snabbt. Exporten stiger i god takt, trots att den initialt kraftiga återhämtningen från tidigare nedtryckta nivåer är över.

Nordea spår att inflationen blir högre än vad Riksbanken förutser, inte minst på grund av större löneökningar 2012.

– Riksbanken behöver därför lägga om penningpolitiken i en betydligt mindre expansiv riktning för att ekonomin inte ska överhettas längre fram, säger Annika Winsth.

Nordea räknar med att Riksbanken fortsätter på den inslagna vägen och höjer reporäntan till 2,50 procent i slutet av 2011 och till 3,50 procent i slutet av 2012.

Globalt är penningpolitiken expansiv, men den kommer att stramas åt under prognosperioden. ECB väntas höja styrräntan redan i september, det vill säga före Fed, men fortsätta ge likviditetsstöd till länder i behov av stödåtgärder.

– Det blir startskottet för en normalisering av penningpolitiken i industriländerna, säger Annika Winsth.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.