Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Svarthandeln ökar – fallen läggs på hög

Publicerad: 25 februari 2019, 14:42

Foto: Patrik Svedberg

Missbruk av hyresrätten har ökat explosionsartat i hela landet, men ärendena samlas på hög hos hyresnämnden. Oacceptabelt”, säger Kristian Eriksson, myndighetschef i Stockholm.


Missbruk av hyresrätten har ökat explosionsartat i hela landet, men ärendena samlas på hög hos hyresnämnden. Stockholm ligger sämst till med rekordlånga väntetider på över ett år, enligt Sveriges domstolar. “Oacceptabelt”, säger myndighetschefen Kristian Eriksson.

Bara hälften av landets åtta hyresnämnder klarade regeringens mål om en genomsnittlig handläggningstid på fyra månader förra året, enligt Sveriges domstolars årsredovisning. Det var Umeå, Västerås, Linköping och Malmö. Situationen var ännu sämre förra året, då enbart två nämnder klarade målet.

En sak som sticker ut lite extra i år är Stockholms rekordlånga handläggningstider på över ett år.

– Det är givetvis oacceptabelt. Men vi jobbar frenetiskt med att korta ner tiden till högst sex månader, säger myndighetschefen Kristian Eriksson.

Allt fler ärenden uppges ligga bakom de mörka siffrorna. Förra året inkom totalt 41 535 ärenden, varav 72 procent gick till de tre största nämnderna i Göteborg, Stockholm och Malmö. Stockholm svarade för 44 procent av totalen, enligt Sveriges domstolar.

Ökningen är uppenbar då genomsnittet har legat på 37 000 ärenden per år de fem senaste åren. Men trots det väntar inga fler resurser.

– Regeringen har i flera år och kommer även framöver att behöva prioritera andra, framför allt brottmålshanterande, domstolar. Vi måste alltså lösa det här på egen hand. Men det är svårt, för vi kan ju inte jobba dygnet runt.

Nämnden har informerat justitiedepartementet om den pressade situationen, men inväntar fortfarande svar, enligt Eriksson.

Hur tänker ni lösa problemet?
– Vi måste försöka jobba effektivare med vår existerande personal och bli bättre på att avgöra ärenden.

Myndigheten har bland annat en ärendekatalog som innefattar olika förtursregler. Ärenden som berör hyror, skulder, ombyggnation och byten hanteras oftast snabbast, medan fall om svartkontrakt hamnar i botten.

– Svartkontrakt räknas som otillåten andrahandsupplåtelse. Vid sådana fall räknar vi med att hyran blir betald och att ingen stör sina grannar.

Frågan är därför inte lika akut, enligt Eriksson.

– Men jag hoppas att den nya lagen om svartkontrakt träder i kraft i maj. Det kan ge en avskräckande effekt och färre ärenden.

Hur många fall handlar om svartkontrakt?
– Domstolsverket klassificerar inte ärendena efter brottstyp och därför vet vi inte det. Vi får sällan ta del av sådan information.

Årsredovisningen avslöjar även att arbetsproduktiviteten, det vill säga antalet avgjorda ärenden per årsarbetskraft, sjönk 2018. Antalet avgjorda ärenden uppgick till totalt 496 ärenden hos samtliga nämnder, vilket är en minskning med åtta procent jämfört med 2017.

Kjell E Johansson, hyresråd vid nämnden i Stockholm, är inte särskilt förvånad, utan kopplar ihop det med en slimmad organisation och hög arbetsbelastning.

– Det har skett en brutal förändring sedan jag började arbeta här för elva år sedan. Vi har runt 20 000 ärenden hos oss, vilket innebär att minst 40 000 parter inte får sina ärenden prövade i tid, säger han och fortsätter:

– Jag säger som de gamla romarna: “Sen rättvisa är ingen rättvisa”. Jag säger inte att vi måste ha mer resurser, men vi har ett uppdrag från staten och kan inte trolla.

Men huruvida myndighetschefen Kristian Eriksson lyckas dra ut en kanin ur sin hatt eller inte återstår att se.

– Vi planerar nu för kommande år och balanserna ska ner, punkt och slut. Nästa år ser det förhoppningsvis annorlunda ut, säger han.

Teresa Ahola

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.