Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Svartarbete

Publicerad: 27 april 2008, 22:00

Nyckelord: Svartarbete, ROT-avdrag, iSKD, ID06
Nya metoder för att förebygga svartarbete i byggbranschen
Enligt den bedömning som skatteverket har gjort så köper hushållen svarta byggtjänster som ger en förlust på fem miljarder per år i skatteintäkter. Med programmet ”krafttag mot svartarbete” arbetar byggbranschen för att få bukt med de oseriösa aktörerna…


Källa: Björn Wellhagen

Nya metoder för att förebygga svartarbete i byggbranschen

Enligt den bedömning som skatteverket har gjort så köper hushållen svarta byggtjänster som ger en förlust på fem miljarder per år i skatteintäkter. Med programmet ”krafttag mot svartarbete” arbetar byggbranschen för att få bukt med de oseriösa aktörerna.

Björn Wellhagen är projektledare för programmet ”Krafttag mot svartarbete” som drivs av Byggbranschen i samverkan. Fastighetsnytt har bett honom berätta om de åtgärder som diskuteras och är aktuella i dag.

ROT-avdrag (renovering, ombyggnad och tillbyggnad)

– Dessa avdrag har funnits i tre olika perioder från 1993 och framåt. Då har de införts för att öka sysselsättningen i branschen. Vi har hela tiden hävdat att det här är ett sätt att motverka svartarbete men dilemmat är att politikerna fortfarande ser det här som en sysselsättningsåtgärd. Så länge man har den infallsvinkeln så kommer det bli svårt att få igenom en förändring av ROT-avdraget. Vi ser gärna att man har en permanent lösning istället för dessa tillfällighetseffekter som uppstår. Kanske lägger man det på en nivå som avdraget på hushållstjänster (Skattereduktionen är 50 procent av arbetskostnaden men högst 50 000 kronor per år). Man kan utveckla stödet till hushållstjänster till att omfatta byggtjänster också det är förmodligen det enklaste sättet.

iSKD (individuell skattedeklaration)

– Den skatteinbetalning som arbetsgivaren utför kopplas till den individ som det gäller. Löntagaren kan då se att arbetsgivaren betalat in de skattesociala avgifterna och för skatteverket blir det också en möjlighet att kunna kontrollera hur mycket som har betalats in, då får man mer kvalité på siffrorna. I dag betalar arbetsgivaren in en klumpsumma och det är svårt att se om den är korrekt. Detta är i allra högsta grad på gång i debatten och det finns motioner i riksdagen och även skatteutskottet har uttalat sig positivt. Vi har stöd av både skatteverket och ekobrottsmyndigheten som ser det som en möjlighet att kunna motverka den oseriösa företagen. Det verkar finnas en bred acceptans för åtgärden, sen är bara frågan hur prioriterad frågan är på finansdepartementets bord.

ID06 (Obligatorisk ID- och närvaroredovisning på byggarbetsplatsen)

– Detta system är igång och enligt den senaste noteringen är det 23 000 kort beställda och i användning. Snart så kommer i stort sett hela branschen att ha det här systemet. Det har använts liknande system tidigare där de större företagen använt sig av passerkort men nu sätter vi en branschgemensam standard med det här systemet och då tar det lite tid att omarbeta rutiner och testa, det är den processen som pågår nu. Nu börjar vi också märka att beställare kräver det här utav sina entreprenörer.

Mattias Fröjd

© Fastighetsnytt Förlags AB

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.