Lördag15.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Svagt fallande byggstartsindex

Publicerad: 26 April 2011, 22:00

Svagt fallande byggstartsindex Byggstartsindex, som publiceras av Sverige Bygger AB, visar +24 procent per april 2011 och har därmed dämpats svagt sedan toppen i december 2010, +35 procent…


Källa: Pressmeddelande Sverige Bygger AB

Svagt fallande byggstartsindex

Byggstartsindex, som publiceras av Sverige Bygger AB, visar +24 procent per april 2011 och har därmed dämpats svagt sedan toppen i december 2010, +35 procent.

-Belastningen av pågående byggprojekt under första halvåret 2011 är rekordstort, men vi ser ett något fallande byggstartsindex under den närmaste tiden. Dock har vi sett en ökad aktivitet i projekteringsindex varför vi är positiva till den fortsatta utvecklingen på framförallt husbyggnation. Anläggning har en fallande trend för närvarande, säger Mats Olov Hildingsson, ansvarig för statistik och analys hos SverigeBygger AB.

På området ROT-projekt av Flerbostadshus har byggstartsvolymen sjunkit kraftigt sen årsskiftet +7% från +68% i november 2010. Dock mycket planerade projekt.

För Industri, Verkstad och lagerbyggnader är byggandet fortsatt starkt, men index har fallit från januari +68% till april, +31%.

På anläggningssidan sjunker byggstartsindex. Notering för april blir +7%. Tillväxtperioden har pågått sedan 2009-06, men Sverige Bygger signalerar en avmattning.

Offentliga och kommersiella lokaler uppvisar +9% för april. Efter en lång period av relativt svag efterfrågan har speciellt byggandet av kontorslokaler tagit fart. Nyproduktionen av kontor i Storstadsregionerna sammantaget visar ett byggstartsindex på +111%.

Regionalt är Stockholm, +39%, och Skåne, +32%, i en stark trend. Västra Götaland har tappat av under våren och noterar ett fallande index till +10%.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.