Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Svagare signaler från byggsektorn och industrin

Publicerad: 8 november 2011, 23:00

Svagare signaler från byggsektorn och industrin
De positiva vindarna i branschen har blåst bort under sommaren och omvärldens oro över finanskrisen och statskulderna i Sydeuropa och USA har spridit sig även till den svenska byggsektorn och industrin. Det skriver Svenska Teknik&Designföretagen i en ny marknadsundersökning…


Källa: Pressmeddelande Svenska Teknik&Designföretagen

Svagare signaler från byggsektorn och industrin

De positiva vindarna i branschen har blåst bort under sommaren och omvärldens oro över finanskrisen och statskulderna i Sydeuropa och USA har spridit sig även till den svenska byggsektorn och industrin. Det skriver Svenska Teknik&Designföretagen i en ny marknadsundersökning.

Enligt undersökningen uppger flera företag att uppdrag har skjutits upp eller ställts in. Förväntningarna över utvecklingen inom olika delsektorer är mindre positiva nu. Optimismen avseende orderingångens utveckling har dämpats. Indikationerna kring rekryteringsbehovet är fortfarande positiva, men signalerna uppvisar ett minskat rekryteringsbehov framöver. Det är en relativt stor svängning nedåt sedan i maj.

Industrins investeringar väntas öka under 2011 med ca 17 procent. Även bygginvesteringarna förväntas fortsätta att öka under 2011, huvudsakligen på bostadssidan, men även för industribyggnader och övriga lokaler.

En inbromsning inom byggsektorn väntas dock under 2012. Jämfört med tidigare undersökningar avtar förväntningarna på orderläget, rekryteringsbehovet minskar, prisutvecklingen mattas av och lönsamheten viker aningen nedåt. Sammantaget visar signalerna på en större osäkerhet nu än tidigare. Utvecklingen inom sektorn mattas troligtvis av under 2012 och 2013, men det verkar i nuläget inte som att det blir en dramatisk försämring.

Marknadsundersökningen genomfördes under september och oktober och bygger på uppgifter från 73 branschföretag som gemensamt har ca 13 000 anställda i Sverige.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News