Torsdag16.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Svagare höst för detaljhandeln

Publicerad: 9 September 2010, 22:00

Svagare höst för detaljhandeln Samtidigt som den svenska ekonomin tycks återhämta sig allt snabbare är signalen från detaljhandelsförsäljningen mer försiktig. Det skriver Handelns Utredningsinstitut (HUI) i en ny konjunkturrapport och förväntningen på årets andra halvår är att utfallet kommer att bli svagare än under det första…


Källa: Nyheter från Handelns Utredningsinstitut

Svagare höst för detaljhandeln

Samtidigt som den svenska ekonomin tycks återhämta sig allt snabbare är signalen från detaljhandelsförsäljningen mer försiktig. Det skriver Handelns Utredningsinstitut (HUI) i en ny konjunkturrapport och förväntningen på årets andra halvår är att utfallet kommer att bli svagare än under det första.

Att försäljningsutvecklingen resterande del av året väntas bli svagare förklaras framförallt av tre faktorer. För det första är jämförelsetalen starka. För det andra har Riksbanken nu genomfört två höjningar av styrräntan och planerar att fortsätta höja den under årets resterande räntemöten. Även om räntan fortfarande är låg innebär varje höjning att köpkraft omfördelas från detaljhandeln till räntebetalningar. För det tredje tycks inte sparandet minska. Nyckeln till en stabil konsumtionsökning är att hushållen drar ner på det höga sparandet, något som skulle kompensera för en stigande ränta. Emellertid planerar hushållen, enligt Konjunkturinstitutets mätningar, att öka sitt sparande.

HUI genomför inga förändringar i försäljningsprognosen för detaljhandeln som bedöms stiga med 3,0 procent i löpande priser och 2,0 procent i fasta priser. Tillväxten mätt i löpande priser bedöms också blir 3,0 procent för både sällanköpsvaruhandeln och dagligvaruhandeln under 2010. Prognosen för 2011 skrivs upp med en halv procentenhet, tack vare en ljusare situation för hushållens konsumtion vars prognos också skrivs upp med en halv procentenhet.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.