Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Svagare fall i november

Publicerad: 23 november 2011, 23:00

Svagare fall i november
Svagare fall men fortfarande klart under det historiska genomsnittet. Enligt Konjunkturinstitutet bidrog tillverkningsindustrin negativt medan bygg- och anläggningsverksamhet bidrog positivt…


Källa: Pressmeddelande Konjunkturinstitutet

Svagare fall i november

Svagare fall men fortfarande klart under det historiska genomsnittet. Enligt Konjunkturinstitutet bidrog tillverkningsindustrin negativt medan bygg- och anläggningsverksamhet bidrog positivt.

Konjunkturinstitutets Barometerindikator föll 0,5 enheter i november efter att i genomsnitt ha minskat cirka tre enheter per månad de senaste fem månaderna.

Konfidensindikatorn för tillverkningsindustrin minskade fem enheter mellan oktober och november. Nedgången den här månaden beror på att bedömningen av orderstockens storlek har blivit mer negativ och att produktionsplanerna har justerats ned.

Konfidensindikatorn för bygg- och anläggningsverksamhet steg tre enheter i november och den ligger fortfarande över det historiska genomsnittet. Ökningen beror på att företagen har en något mer positiv bedömning av orderstockens storlek.

Konfidensindikatorn för detaljhandeln ökade ett par enheter i november, efter att fallit över 30 enheter tidigare under 2011. Ökningen beror på att företagen har en mer positiv syn på försäljningsutvecklingen, både vad gäller utfall och förväntningar. Indikatorn ligger dock fortfarande betydligt under det historiska genomsnittet.

Konfidensindikatorn för de privata tjänstenäringarna steg fem enheter i november, men indikatorn ligger fortfarande under det historiska genomsnittet. Läget är fortfarande bäst i vissa konsultbranscher och för uthyrningsfirmor.

Hushållens konfidensindikator (CCI) steg marginellt med 0,1 enheter i november, från -7,5 till -7,4. Indikatorn ligger klart under det historiska genomsnittet. Makroindex, som sammanfattar hushållens syn på svensk ekonomi, har dock fallit ytterligare. Mikroindex, som speglar synen på den egna ekonomin, har ökat något.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News