Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Svag prognos för privatekonomin i januari

Publicerad: 22 november 2010, 23:00

Svag prognos för privatekonomin i januari
Enligt prognosen för hushållens ekonomi för januari 2011 som Institutet för Privatekonomi, Swedbank, presenterar finns det få vinnare. Sämre förutsättningar för hushåll medbostadslån med rörlig ränta och även många pensionärer får mindre pengar över nästa år…


Källa: Pressmeddelande Swedbank

Svag prognos för privatekonomin i januari

Enligt prognosen för hushållens ekonomi för januari 2011 som Institutet för Privatekonomi, Swedbank, presenterar finns det få vinnare. Sämre förutsättningar för hushåll medbostadslån med rörlig ränta och även många pensionärer får mindre pengar över nästa år.

– Det som sticker ut mest i årets prognos är de högre räntekostnaderna för hushåll med rörliga räntor på sina bolån. Exempelvis kan ett hushåll med en miljon kronor i rörligt bolån förväntas betala närmare 800 kronor mer i månaden i januari 2011, jämfört med ett år tidigare. Boräntorna väntas dessutom fortsätta öka även under 2011. Också de som omsätter sina bolån påverkas av en förändrad räntenivå, säger Maria Ahrengart, privatekonom på Swedbank.

Sedan januari 2010 har de flesta löntagare fått löneförhöjningar som har överstigit inflationen. De får därför en högre disponibel inkomst i januari 2011 än januari 2010, förutsatt att inte kommunalskatten höjs nästa år. Boende i hyreslägenhet får räkna med en genomsnittlig hyreshöjning i landet kring två procent men för löntagarna väntas de högre lönerna räcka till både höjda hyror och ökade kostnader för övriga utgifter.

Pensionärerna väntas få en försämring till januari 2011

Bromsen i pensionssystemet gör att den allmänna pensionen minskar med drygt 4 procent till nästa år. De skattesänkningar som regeringen har aviserat för nästa år gör att de flesta i princip får oförändrad disponibel inkomst, om man inte tar hänsyn till prisutvecklingen.

– Den inflation som har varit sedan januari 2010 gör att flertalet pensionärer faktiskt får lägre disponibel inkomst nästa år, trots regeringens skattesänkningar, påpekar Maria Ahrengart.

En grupp bland pensionärerna som däremot får det bättre till januari 2011 är garantipensionärerna.

– Det beror på att garantipensionen inte påverkas av bromsen i pensionssystemet, utan istället ökar med priserna till nästa år, förklarar Maria Ahrengart.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.