Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Studentförening för fastighetsintresserade

Publicerad: 6 april 2017, 13:30

Fr.v. Tom Hagen, Nóra Gazdag, Oscar Asplund, Tuuli Kouki, Isabelle Forsberg och Rodriguez Meshe.

Foto: Mattias Fröjd.

Att som student få tillgång till arbetsmarknaden, eller för den delen veta vad som överhuvudtaget erbjuds, är inte alltid så lätt. Framgång och synlighet bygger ofta på ett bra kontaktnät och goda relationer. Internationellt är det vanligt med organisationer på institutionerna och i Europa finns flera student- och alumnidrivna så kallade Real Estate Clubs. På KTH har man nu lanserat en alldeles egen Real Estate Club.


Ämnen i artikeln:

KTH

Att som student få tillgång till arbetsmarknaden, eller för den delen veta vad som överhuvudtaget erbjuds, är inte alltid så lätt. Framgång och synlighet bygger ofta på ett bra kontaktnät och goda relationer.  Internationellt är det vanligt med organisationer på institutionerna och i Europa finns flera student- och alumnidrivna så kallade Real Estate Clubs. På KTH har man nu lanserat en alldeles egen Real Estate Club.

KTH Real Estate Club består av studenter i huvudsak från mastersprogrammet Real Estate & Construction Management, ett program med cirka 30-40 procent internationella studenter.

Rodriguez Meshe från Örnsköldsvik flyttade till Stockholm 2012 för att studera. Han är också initiativtagare till KTH Real Estate Club där han har titeln President. Idén fick han när han var i London och träffade en grundare av en liknande organisation. Väl hemma i Sverige kändes det som en god idé och den var också lättsåld när han pitchade den för andra. Syftet är att ge studenter ett sätt att anpassa sig till miljön, och att träffa branschen via nätverkande och olika events. Något han tycker finanssektorn varit mycket bättre på.

– Vi vill skapa möjligheter för både internationella och svenska studenter på KTH. Min erfarenhet är att jag mött många företag i finanssektorn, men inte inom fastighetssektorn på samma sätt. Så vi hoppas skapa en plattform för studenter och företag att mötas på kontinuerligt för att öppna upp för nya kontakter. Jag tror att många lockats av de möjligheter som presenterats inom finans då de varit mer aktiva. Nu vill vi visa vad som finns här och öka intresset så att vi kan locka fler studenter till fastighetssektorn, säger Rodriguez Meshe.

Han får medhåll av Tuuli Kouki, Head of Treasury, KTHREC. Själv är hon från Finland men tog sin Bachelor i Skottland där förenings- och klubbkulturen är större än i Sverige.

– Jag studerade finans och gjorde praktik inom fastigheter där jag fastnade för branschen och därför sökte jag mig hit för ytterligare studier. Det är lite av en nischmarknad och jag tror du behöver veta mer om det innan du dyker in. Därför tror jag klubben är ett bra sätt att skapa intresse och locka folk från exempelvis finanssektorn som är nära kopplad till fastigheter. Jag tror inte studenter riktigt förstår hur stor industrin är, säger Tuuli Kouki.

I gruppen finns fler internationella studenter. Nóra Gazdag, vice President, KTHREC, är från Budapest, Ungern. Hon har studerat arkitektur i München men jobbade sedan tre år i ett bostadsutvecklingsprojekt vilket var upprinnelsen till att hon sökte sig till mastersutbildningen i Stockholm. Hon pekar på att det tidigare inte varit så lätt att gå med i organisationer då många i huvudsak är på svenska. Det är också roligt att få vara en del av något med människor som delar liknande idéer, det är fastighetsintresset som är drivande.

– Ett mål är givetvis att skapa bättre kontakt med näringslivet och få jobb, men det är inte det enda målet. En stor faktor är vårt stora intresse för fastighetsbranschen i stort och vi vill gärna göra våra egna projekt vid sidan om. Med tävlingar och andra engagemang lär man sig mycket innan man kommer ut på arbetsmarknaden. Det här är ju också vår hobby, säger Nóra Gazdag.

Tom Hagen, Head of Research & Analysis, KTHREC, är från München. Han tycker också att just språkbarriären kan vara ett hinder i en bransch som annars behöver mycket folk. Här anser han att den nya klubben kan fylla ett viktigt syfte.

– Fastighetsbranschen är nära kopplad till regelverk och lagstiftning och därmed nära kopplat till det nationella språket, så därför kan det vara svårt att komma in på marknaden utan hjälp. Denna klubb kan dels visa på potentialen och synliggöra de internationella studenterna som finns här, men även göra den svenska fastighetsmarknaden mer transparent och åtkomlig för dessa studenter så att de ser möjligheterna, säger Tom Hagen.

Med i gruppen finns också Isabelle Forsberg, Head of Corporate Relations, som flyttade till Stockholm från Blekinge för två år sedan samt gruppens enda stockholmare Oscar Asplund, Head of Member Relations.

Ambitionen är hög och ”att göra” listan lång. Man vill öppna ett nätverk för tidigare studenter att skapa events, nätverksträffar, tävlingar och mentorprogram med mera. Än så länge handlar det om ”babysteps” men i förlängningen vill man även koppla upp sig till det internationella nätverket.

– Det är målet men först handlar det om att etablera detta på KTH sedan kan vi titta på olika möjligheter, säger Rodriguez Meshe.

Gruppen vill också poängtera att detta inte är en klubb för enbart fastighetsstudenter, det viktiga att du är genuint intresserad av fastigheter och studerar på KTH. Man har redan 41 medlemmar. Hur går man då med?
– Du anmäler dig på hemsidan, kthrec.org, och så skickar jag en bekräftelse, säger Oscar Asplund.

Mattias Fröjd

Ämnen i artikeln:

KTH

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.