Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Stort intresse för logistikfastigheter på årets Exporeal

Publicerad: 7 oktober 2019, 12:30

Expo Real i München.

Foto: Mattias Fröjd

Fastighetsmässan Exporeal i München går mot ett starkt åt sett till antalet deltagare. Ett tungt ämne är logistik. “Det är givetvis är intressant för oss i Göteborg. Här handlar det mycket om de stora logistikaktörerna som vill in”, säger Andreas Göthberg från Göteborgs stad.


Den internationella fastighetsmässan i München ser ut att gå mot ett nytt, starkt år med 2 127 registrerade utställare hittills, och antalet deltagare kommer förmodligen hamna en bit över 40 000. En av deltagarna är Business Region Göteborg som är med för 15:e gången med syfte att locka investeringar till staden. Sedan tre år tillbaka ställer man ut tillsammans med Stockholm.

– Vi har provat lite olika koncept där vi ställt ut själva, tillsammans med Lyon och Birmingham och nu i tre år tillsammans med Stockholm och det känns som den bästa och mest effektiva modellen här där Sverige enas i en monter, säger Andreas Göthberg, Head of Foreign Direct Investment, Business Region Göteborg.

För Göteborg handlar det om att marknadsföra allt som händer i staden och attrahera utländska aktörer och investerare. Mycket av planerade mötena handlar förstås om logistik.– Det är mycket logistik på den här mässan vilket givetvis är intressant för oss i Göteborg. Och här handlar det mycket om de stora logistikaktörerna som vill in, säger Andreas Göthberg.

Andreas Göthberg. Foto: Mattias FröjdAndreas Göthberg ser också Exporeal som lite mer affärsinriktad än motsvarigheten Mipim som går i Cannes.

– Det är lite mer konkret här, på Mipim handlar det mer om att bygga varumärke och positionera sig och synas. Här blir det mer konkreta samtal och vi får med oss bra kontakter att jobba vidare med.

Marknaden alltmer global

När det gäller marknaden i stort är det generella konsensus vid de olika diskussionerna att det går fortsatt väldigt bra. Vid Colliers presentation av deras syn på investerarmarknaden konstaterar man att sedan finanskrisen har investerarmarknaden blivit mer och mer global, något man spår kommer att fortsätta. Den kanske största risken ligger fortsatt inom den geopolitiska sfären, och många undrar varför det inte påverkat mer.

– Det borde vara mycket värre än det är om du tittar på det geopolitiska läget just nu. Men det är sådant tryck med kapital nu så det kommer fortgå så länge räntorna är på den här nivån. Så det är också artificiellt, skulle räntorna stiga till tre eller fyra procent så skulle det reducera aptiten rejält, Christian Kadel, Head of capital markets i Tyskland, Colliers.

Christian Kadel. Foto: Mattias Fröjd

Christian Kadel. Foto: Mattias FröjdMen än så länge ångar fastighetsmarknaden på. I Sverige har vi sett en hel del större transaktioner under året och Christian Kadel berättar att det är likadant i Tyskland och nämner Commerz Reals 25-miljardersköp från Generali för några dagar sedan. En affär med lite Sverigekoppling är annars Vonovias förvärv av Hembla nyligen. Här ser Christian Kadel de senaste diskussionerna i Berlin som en stor anledning.

– Staden Berlin sålde en stor andel av sina bostäder för tio år sedan för att få in kapital. Nu har det varit uppe i samtal om någon form av återtag. Just det ser ut att ha lugnat sig lite men det följdes upp med diskussioner om lagar kring hyresnivåerna. De är redan låga men om de skulle tvingas ner ytterligare kommer det kosta mycket i aktievärde. Det är många institutionella investerare som väljer bort Berlin nu tack vare det politiska klimatet. Så de tittar på alternativ och där tror jag definitivt det var ett incitament för Vonovias styrelse att leta diversifiering utanför Tyskland, säger Christian Kadel.

Mattias Fröjd

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.