Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Största bomässan genom tiderna igång

Publicerad: 1 september 2017, 13:02

Illustration av Broparken i Vallastaden: Thomas Lilja/Studentbostäder i Linköping.

I helgen inleds Sveriges största bo- och samhällsexpo genom tiderna. Stor premiär med invigning, underhållning och första chansen att få uppleva Vallastaden i Linköping väntar besökarna.


Ämnen i artikeln:

LinköpingVallastaden

I helgen inleds Sveriges största bo- och samhällsexpo någonsin. Stor premiär med invigning, underhållning och första chansen att få uppleva Vallastaden i Linköping väntar besökarna.

Vallastaden ligger ett par kilometer sydväst om centrum i Linköping och den nybyggda stadsdelen har utvecklats av kommunen, Linköpings universitet, Akademiska hus, OkiDoki Arkitekter, näringslivet och engagerade lokalbor. För kommunens del har resan fram till bomässan varit väldigt viktig.

– Vi har ju sett att vi behöver få in fler byggbolag och fastighetsägare. Nu har vi fyrtio olika aktörer inne på området, alltifrån stora världsaktörer till bolag som bygger för första gången, säger kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S).

– Jag ser fram emot att se det färdiga resultatet och nya spännande lösningar och hur stadsdelen som blir vår absolut närmaste granne kommer att se ut. Vi har varit delaktiga på olika sätt genom studentprojekt, forskningserfarenhet och examensarbeten, säger Helen Dannetun, rektor på Linköpings universitet.

Den första etappen är klar och i den visas 200 studentlägenheter, 250 hyreslägenheter, 50 radhus och villor samt 500 bostads- och äganderätter. Logistiken kring att bygga tusen bostäder på sex år, så tätt, har varit en stor utmaning för kommunen, men för ett par månader kunde bostadsgäster flytta in i området.

– Få kommuner har lyckats med att från en idé på en vit servett bygga tusen bostäder på sex år. Det är fantastiska tidsplaner, säger Kristina Edlund (S).

Men när idén föddes år 2011 spikade den dåvarande majoriteten i kommunen egentligen en ännu snabbare byggtakt, men därefter har diskussioner kring ekonomi, tidsplan, detaljplan, byggherrar och organisation orsakat vissa förseningar.

– Vi hade enighet inom opposition och majoritet tills vi såg att ekonomin inte skulle räcka eller tidsplanen hålla. Men i många av frågorna har vi jobbat för att det ska verkställas så bra som möjligt, säger Edlund.

Råder det större enighet i frågan i dag?
– Ja, utifrån att den dåvarande oppositionen blivit majoritet i kommunen. Men också genom att vi har tillfört nyare medel och tillsatt en ny vd för 2,5 år sedan. Vi har fått ett helt annat tempo i projektet och bra medarbetare.

Hur mycket pengar satsar kommunen på bygget?
– Våra allmännyttiga bolag har byggt ett antal bostäder, parkeringshus och kontorslokaler. Men ur ett skatteperspektiv så landar vi någonstans mellan totalt 60–70 miljoner kronor.

Som en viktig del i arbetet arrangerade kommunen en stor arkitekturtävling, som OkiDoki vann. Målsättningen var att bygga kvalitativt boende trots högt byggtempo.

– Att vi har fått in tusen bostäder i Vallastaden där inget hus är det andra likt tycker jag är mycket spännande. Det är det mest unika med projektet, för vi har verkligen ställt höga krav på arkitekturdelen.

En del av de innovativa lösningarna presenteras på Sveriges största bo- och samhällsexpo Vallastaden 2017 som pågår 2–24 september. Det kommer att finnas publika torg och lekplatser, 70 utställningar, över 200 programpunkter och seminarier som riktar sig till både branschen och enskilda besökare.

– Skickliga heminredare har skapat hemlika miljöer utifrån olika koncept och det finns olika mötesplatser att se fram emot. Målsättningen är att locka minst 100 000 besökare till mässan, säger Kristina Edlund.

För att väcka debatt fokuserar bo- och samhällsexpot på viktiga samhällsfrågor de kommande tre veckorna. Forumet känns rätt med tanke på att branschen finns på plats och det lättare uppstår diskussioner om bygg, samhällsbyggnad, hållbarhet och annat.

– Den största utmaningen för hela branschen är bostadsbristen och kostnadsutvecklingen på bygg, projekt, mark och annat. Det är en väldigt komplex byggbransch och det finns många frågor att diskutera, säger Kristina Edlund och fortsätter:

– Jag ser lika mycket fram emot att vi får många besökare intresserade av heminredning och arkitektur. Vi har tillsammans med byggherrarna jobbat med konst som också visas på mässan.

Linköping universitet kommer att ha undervisning under mässans tid.

– Vi har byggt upp en undervisningslokal, active learning classroom, som ska bedrivas där under den tiden. Det kommer även att finnas studentutställningar och en närvaro av både studenter och lärare, säger Helen Dannetun, rektor på Linköpings universitet.

Mässan har varit eftertraktad av många med tanke på att den senaste bomässan, Bo01 i Malmö, arrangerades för sexton år sedan. Stockholmsutställningen, H55 i Helsingborg, H99 i Helsingborg, Hammarby Sjöstad 2002, Tensta 06 och Annedal 2012 är exempel på andra bomässor som har arrangerats i Sverige.

Teresa Ahola

Ämnen i artikeln:

LinköpingVallastaden

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.