Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Stora utmaningar för bolåntagarna

Publicerad: 28 Oktober 2010, 22:00

Stora utmaningar för bolåntagarna Enligt senaste Boräntenytt från SBAB väntas bolåntagarna få möta extra stora åtstramningar. Utöver bolånetaket som begränsar lånemöjligheterna så innebär Riksbankens räntehöjningar och avveckling av likviditetsstödet, tillsammans med stigande långräntor både i omvärlden och i Sverige, att bolåneräntorna pressas uppåt…


Källa: Boräntenytt, SBAB

Stora utmaningar för bolåntagarna

Enligt senaste Boräntenytt från SBAB väntas bolåntagarna få möta extra stora åtstramningar. Utöver bolånetaket som begränsar lånemöjligheterna så innebär Riksbankens räntehöjningar och avveckling av likviditetsstödet, tillsammans med stigande långräntor både i omvärlden och i Sverige, att bolåneräntorna pressas uppåt.

SBAB skrivar att precis som tidigare så var Riksbankens direktion oenig vid det senaste räntemötet. Skillnaden i synen på räntebanan är däremot betydligt mindre än tidigare. Sedan förra räntemötet i september har Riksbanken sänkt förväntningarna på omvärlden ytterligare. Detta visar sig dock främst i att prognosen för omvärldsräntorna sänkts och inte i lägre tillväxtprognoser.

Sänkt räntebana

Osäkerheten om de internationella förutsättningarna är fortfarande stor. Däremot stärks den svenska ekonomin. Riksbanken reviderar också upp utsikterna för den svenska ekonomin. Nu väntas en BNP-tillväxt på nästan 5 procent i år och nästan 4 procent nästa år. Även sysselsättningstillväxten revideras upp. Nedrevideringen av räntebanan tror SBAB främst ha motiverats av läget i omvärlden och av kronförstärkningen. Det förefaller dock också som om Riksbanksdirektionen är något mindre oroad över hushållens höga skuldsättning och de höga bostadspriserna än tidigare.

Internationell osäkerhet

Enligt SBAB är det framför allt är det situationen i vissa europeiska länder och i USA som oroar. Budgetåtstramningarna har varit tuffa i många länder och det finns tecken på att situationen börjat stabiliseras. Men det finns fortfarande en kvardröjande osäkerhet både om situationen i enskilda länder och om tillväxteffekterna av de massiva åtstramningarna. I USA handlar osäkerheten främst om styrkan i återhämtningen. Tecken på att ekonomin börjar växa saktare igen har fått centralbanken, Federal Reserve, att överväga ytterligare stimulanser. Med största sannolikhet handlar det om att centralbanken under en period framöver kommer att köpa statsobligationer med syfte att hålla nere långa marknadsräntor.

Fortfarande fördel bundet

Precis som tidigare ser SBAB en period framöver med stigande bolåneräntor, både korta och långa. Tremånadersräntan har stigit med 1,21 procentenhet i år, nästa år fortsätter uppgången men i lite långsammare takt. De längre räntorna har inte stigit lika snabbt i år, men uppgången väntas ta fart under 2011.

I SBAB:s jämförelse mellan bunden och beräknad tremånadersränta räknar man med att tremånadersräntan följer med Riksbankens styrränta uppåt och når 5,5 procent i slutet av 2013 för att därefter ligga kvar på den nivån. Trots de högre långräntorna så är det fortfarande fördelaktigt med längre bindningstider. Fördelen är dock mindre än tidigare, mellan 0,1 och 0,3 procentenheter.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.