Torsdag06.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Stora skillnader i valet av bindningstid

Publicerad: 12 Januari 2011, 23:00

Stora skillnader i valet av bindningstid Medelålders tar betydligt mer ränterisk än yngre och äldre och efterfrågan på korta bindningstider är större i storstäderna än i övriga landet. Däremot påverkas valet av bindningstid mindre av om man bor i småhus eller i bostadsrätt. Det visar SBAB:s statistik över nyutlåningen till privatkunder under 2010…


Källa: Pressmeddelande SBAB

Stora skillnader i valet av bindningstid

Medelålders tar betydligt mer ränterisk än yngre och äldre och efterfrågan på korta bindningstider är större i storstäderna än i övriga landet. Däremot påverkas valet av bindningstid mindre av om man bor i småhus eller i bostadsrätt. Det visar SBAB:s statistik över nyutlåningen till privatkunder under 2010.

Riksbankens höjningar av styrräntan bidrog till att låntagarna valde längre bindningstid på bolånen under förra året. Andelen nya bolån med den kortaste boräntan med 3 månaders bindningstid minskade från toppnoteringen på 89 procent 2009 till 79 procent 2010. Det finns dock stora skillnader i låntagarnas val av bindningstider.

– Det är framför allt låntagarens ålder som påverkar valet av bindningstid på bolånen. Medelålders väljer betydligt kortare bindningstider än yngre och äldre. I den mest yrkesaktiva åldern är inkomsten i allmänhet högre, vilket troligen ligger bakom valet att ta större ränterisk, säger Tomas Pousette, chefsekonom på SBAB.

Åldersgruppen 31-40 år hade förra året den högsta andelen bolån med 3 månaders bindningstid på 81 procent. De lägsta andelarna noteras för åldersgrupperna 21-30 och 71-80 år med 75 respektive 73 procent. I de tre storstadsregionerna var andelen bolån med den kortaste bindningstiden 77-79 procent medan andelen i övriga landet var något lägre, 76 procent.

Andelen bolån med tremånadersränta var högre för låntagare i småhus än i bostadsrätt, 80 respektive 78 procent. En minskad skillnad mellan långa och korta boräntor under förra året bidrog till att andelen bolån med den kortaste bindningstiden på 3 månader minskade med ungefär 10 procentenheter för alla åldrar, boendeformer och regioner.

– Riksbankens höjningar av styrräntan hade stor effekt på låntagarnas val av bindningstider under förra året. Vår bedömning är dock att i år kommer långa boräntor att stiga mer än korta och därmed ökar intresset igen för den kortaste boräntan, säger Tomas Pousette.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.