Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Stockholms stad ska sälja Vällingby centrum

Publicerad: 8 oktober 2019, 10:58

Vällingby centrum ägs av Svenska bostäder, ett av Stockholms stads kommunala bolag.

Foto: Mostphotos

Fastighetsborgarrådet Dennis Wedin meddelar på tisdagen att Stockholms stad går vidare med planerna på att sälja Vällingby centrum.


Fastighetsborgarrådet Dennis Wedin meddelar på tisdagen att Stockholms stad går vidare med planerna på att sälja Vällingby centrum. Ett idiotiskt förslag, enligt oppositionen i kommunen.

Det är Mitti som skriver att den grönblå majoriteten i Stockholm ska gå inleda försäljningsprocesser för flera större fastigheter framöver.

Vällingby centrum som ägs av det kommunala bolaget Svenska bostäder pekas ut.

– Vällingby centrum är ett exempel på en sådan större fastighet, där en ansvarsfull försäljning nu kommer att inledas. Jag är mån om en process där vi säkerställer en seriös köpare, som vill utveckla Vällingby centrum. Försäljningsprocessen ska genomföras under nästa år, säger Dennis Wedin till Mitt i.

Väcker kritik

Clara Lindblom (V), oppositionsborgarråd i Stockholms stad, är mycket kritisk till planerna.

– De blågröna verkar inte lära av sina tidigare misstag. Vi har sett flera gånger förr hur en utförsäljning av centrum fått allvarliga konsekvenser för både boende och handlare med chockhöjda hyror och kraftigt försämrad service. Vi måste behålla de centrum som fortfarande finns kvar i stadens ägo, säger Clara Lindblom (V), oppositionsborgarråd i Stockholm stad, i ett pressmeddelande.

Lindblom syftar på kommunens försäljningen av flera stora centrumanläggningarna 2007 till det brittiska bolaget Boultbee, en försäljning som resulterade i stora protester från handlare.

Resultatet blev bland annat kraftigt höjda hyror. Idag ägs Vällingby centrum av Svenska Bostäder AB. Det finns en tydlig skillnad mellan de centrum som ägs av kommunen och de som sålts ut till privata aktörer menar Clara Lindblom.

Andreas Jennische

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.