Fredag23.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Stockholm leder konkursnedgången

Publicerad: 8 Augusti 2011, 22:00

Stockholm leder konkursnedgången De svenska företagskonkurserna fortsätter att minska. Enligt statistik från UC sjönk konkurserna med 4 procent under juli och samma siffra gäller för årets första sju månader. Stockholms län agerar draglok i nedgången med färre konkurser främst inom handeln…


Källa: Pressmeddelande UC

Stockholm leder konkursnedgången

De svenska företagskonkurserna fortsätter att minska. Enligt statistik från UC sjönk konkurserna med 4 procent under juli och samma siffra gäller för årets första sju månader. Stockholms län agerar draglok i nedgången med färre konkurser främst inom handeln.

I Skåne är utvecklingen den omvända, med en stark konkursökning för detaljhandeln.

410 företag i konkurs innebar en minskning med 4 procent jämfört med samma månad 2010. Stockholms län bidrog starkt till nedgången genom en 8-procentig konkursminskning för juli. Hittills i år ligger konkurserna på minus 4 procent i riket och minus 5 procent i Stockholm.

– Näringslivet i huvudstaden utgör en viktig del i svensk ekonomi. Det är mycket glädjande att kunna konstatera att konkurserna fortsätter att minska i såväl Stockholm som hela landet. Detta samtidigt som skuldbergen i flera europeiska ekonomier samt i USA lett till ett världsomfattande ekonomiskt svårt läge, säger UC:s marknadschef Roland Sigbladh.

Färre Stockholmskonkurser inom handel och transport

I Stockholms län går konkursutvecklingen åt olika håll sett till bransch. I handeln och bland transportföretagen minskar de rejält, vilket följer rikstrenden med undantag för detaljhandeln där konkurserna ökar på landsnivå. Fler konkurser noteras inom bygg- och fastighetsverksamhet.

– Den starka konsumtionen håller detaljhandeln igång i Stockholm. Efterfrågan och utbud matchar varandra nu efter att många aktörer slogs ut i början av året. I flera gallerior i Stockholmsområdet gapar dock ett antal butiksutrymmen tomma, så uppenbarligen räcker inte konsumtionsnivån för att fylla alla hål ännu, säger Roland Sigbladh.

Den omvända utvecklingen gäller i Skåne län, där konkurserna – och i synnerhet handelskonkurserna – ökar snabbt. Hela 24 procent fler konkurser noterades i länet under juli månad och hittills i år är ökningen 11 procent jämfört med förra året. Detaljhandelskonkurserna har ökat med nästan 50 procent.

– Siffran tyder på att detaljhandeln i Skåne nu genomgår det stålbad som skedde i Stockholm under våren, det vill säga en utrensning av olönsamma affärsverksamheter på en överetablerad marknad, säger Roland Sigbladh.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.