Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Stockholm får eget Meatpacking District

Publicerad: 7 december 2015, 10:10

Visionsbild för den nya gatan “Diagonalen” i blivande Söderstaden. Illustration: David Wiberg.

Stockholms stad har nu presenterat programförslaget för Slakthusområdet något söder om centrala staden. Vid Globen och Tele2 Arena ska en ny stadsdel med upp till 4 000 nya bostäder växa fram.


Ämnen i artikeln:

SlakthusområdetStockholm

Stockholms stad har nu presenterat programförslaget för Slakthusområdet något söder om centrala staden. Bredvid Globen och Tele2 Arena ska en ny stadsdel med upp till 4 000 nya bostäder växa fram.

Totalt omfattar förslaget, som på måndagen går ut på samråd, förutom 3 000 – 4 000 nya bostäder, mer än 100 000 BTA kvadratmeter bevarade lokaler.

Planen tar avstamp i områdets historiska bebyggelse och den stadsplan som fastställdes under tidigt 1900-tal. Bland annat föreslås en ny park i ”Fållan” – där man en gång höll djur.

Daniel Andersson är projektledare på stadsbyggnadskontoret. Han tror att den största utmaningen kommer att vara att lyckas med visionen om en blandstad.

– Det finns ett stort intresse för Slakthusområdet, både att bygga bostäder och etablera företag, vilket naturligtvis är väldigt positivt. Utmaningen blir att lyckas med visionen om en blandstad, att det blir en mängd olika verksamheter och olika slags boenden som kan samsas här, säger han i stadens nyhetsbrev ”Nytt om Söderstaden”.

Enligt Andersson har man prioriterat det offentliga rummet för människorna och lite mindre för bilarna.

– Det som känns riktigt bra är tillägget av en mängd mindre fickparker i kvarteren. Förhoppningen är att de verkligen kommer fungera som lokala mötesplatser och aktivera stadsdelen, säger han.

Visionsbild för det nya evenemangstorget. Illustration: David Wiberg.

Visionsbild för det nya evenemangstorget. Illustration: David Wiberg.

Andra förslag är att koppla samman slakthusområdet med omkringliggande stadsdelar, bland annat via en bred parkgata som i väster ska ansluta till Enskede gård och som i öster förlängs med en gång- och cykelbro över Nynäsvägen till Blåsut i riktning mot Nytorps gärde. Fem gator förlängs till Enskedevägen. Dessutom ska Tele2 Arena möta området via ett nytt evenemangstorg.

Under de senaste decennierna har omvandlingen av forna industriområden nära innerstaden varit ett sätt för Stockholm att växa. I Hammarby Sjöstad, Hjorthagen och i Liljeholmen finns liknande exempel. Till skillnad från de projekten finns dock det mesta vad gäller markarbeten och infrastruktur redan på plats i Slakthusområdet. Det finns redan en tunnelbana precis i närheten, marken är platt det finns ett etablerat gatunät.

”Karakäristiskt för området idag är den enhetliga, plana ytan mellan husen, som fungerar som ett samlande industrigolv. Idén om ett samlande golv förädlas i den framtida stadsdelen till ett väl förgrenat nätverk av offentliga rum och gångstråk” skriver staden på sin hemsida.

Flera befintliga byggnader kommer rivas
I programhandlingarna för den nya stadsdelen framkommer att många befintliga byggnader kommer att rivas för att göra plats för nya byggnader, torg eller parker – trots att de klassas som “gula” byggnader enligt stadsmuseets bedömning. Det är den lägsta nivån men “gult innebär att bebyggelsen har positiv betydelse för stadsbilden och/eller har ett visst kulturhistoriskt värde”. I programhandlingen framkommer att cirka 36 byggnader kommer att rivas enligt nuvarande plan.

26 av dem hamnar under bedömningen “behöver rivas”, och tio av dem under bedömningen “kan rivas”. Vill du veta mer om motiveringen bakom de hus man vill riva, bläddra längst bak i dokumentet här.

Samrådet pågår till 1 februari 2016. Den nya stadsdelen beräknas vara fullt utbyggd år 2030.

Maria Nordlander

Källa: Stockholms stad

Ämnen i artikeln:

SlakthusområdetStockholm

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.