Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Stockholm bromsar in

Publicerad: 11 Augusti 2011, 22:00

Stockholm bromsar in Stockholms Handelskammare konstaterar i rapporten Stockholmsbarometern att konjunkturen i Stockholms län är fortsatt stark, men att tillväxttakten dämpas. Konjunkturindikatorn för andra kvartalet 2011 minskar från 33 till 21…


Källa: Pressmeddelande Stockholms Handelskammare

Stockholm bromsar in

Stockholms Handelskammare konstaterar i rapporten Stockholmsbarometern att konjunkturen i Stockholms län är fortsatt stark, men att tillväxttakten dämpas. Konjunkturindikatorn för andra kvartalet 2011 minskar från 33 till 21.

För femte kvartalet i rad fortsätter företagen att öka antalet anställda. I IT-branschen är rekryteringsbehoven akuta, men hela 90 procent av företagen uppger att de har brist på personal.

– Det är glädjande att företagen för femte kvartalet i rad ökar antalet anställda, men vi ser också tydliga problem för företagen att attrahera rätt kompetens. IT- och byggföretag uppger att de har stora problem att hitta kompetent arbetskraft. Flexibiliteten på arbetsmarknaden behöver bli större, brister i utbildningssystemet åtgärdas och bostadsbristen i Stockholm gör det svårt att flytta till regionen, säger Johan Treschow, analytiker på Stockholms Handelskammare.

Rapportens huvudpunkter:

* Stockholmskonjunkturen fortsätter visserligen att stärkas, men tillväxttakten dämpas tydligt. Konjunkturindikatorn för Stockholms län minskar från 33 till 21 under årets andra kvartal. Konjunkturindikatorn för hela landet minskar från 25 till 16.

* Arbetsmarknaden fortsätter att stärkas tydligt under andra kvartalet i Stockholm. Sysselsättningen förväntas fortsätta att öka framöver och de nya jobben kommer främst i byggindustrin, uppdragsverksamheten och handeln med motorfordon.

* Problemen med att få tag i rätt kompetens och arbetskraft ökar. Brist på rätt personal förhindrar företagen att tillgodose efterfrågan på marknaden, vilket dämpar tillväxten. Databranschen drabbas särskilt kraftigt, följt av handeln med motorfordon, byggindustrin och uppdragsverksamheten.

* Uppdragsverksamheten stärks kraftigt med fortsatt hög tillväxttakt. Efterfrågan på konsulttjänster ökar, priser och lönsamhet stiger och nyanställningar tar ordentlig fart.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.