Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Stockholm bäst av nordiska huvudstäder

Publicerad: 11 juni 2015, 10:21

Stockholm hamnar på sjätte plats när man har rankat världens bästa städer att bo i, visar en undersökning från AkzoNobel i samarbete med Monocle. Det är första gången som huvudstaden är rankad högst i Norden. Tokyo toppar årets lista.


Ämnen i artikeln:

KöpenhamnAkzoNobelStockholmOslo

– Stockholm är en mycket vacker stad och med en fin arkitektur. Det som gör Stockholm till en levande stad är att den uppfattas som sympatiskt då den har relativt låga hus jämfört med andra storstäder. Stockholm har inte så många grönområden, men det kompenseras istället med mycket vatten. Allt vatten i staden bidrar till en bra livskvalitet eftersom det ger många öppna ytor. Dessutom är staden säker att bo i, säger Per Nimér, designchef på AkzoNobel.

Stockholm tappar dock två placeringar från förra året. Köpenhamn tappar tio placeringar, från första till tionde plats. Bara Oslo av de nordiska huvudstäderna klättrar, en placering.

Monocles kommentar till Stockholms ranking är att staden verkligen förtjänar sin plats på listan under denna tid på året. Man tycker dock att Stockholm kan förbättra den svåra bostadssituationen för unga, och att cykelbanorna börjar bli överfulla. De menar också att det är viktigt att man ser över integrationen, ”då en känsla för delaktighet är viktigt för att uppnå livskvalitet”.

Undersökningen grundas på livskvalitén för invånarna i olika städer. I 2015 års undersökning har 22 nya mätetal lagts till som tar hänsyn till faktorer som bostäder, levnadskostnader och tillgång till utomhusaktiviteter. Vinnaren Tokyos topplacering bygger på ”en kombination av kultur, tolerans, grönområden, kommunikationsmöjligheter och säkerhet. Alla dessa faktorer bidrar också till att göra Tokyo till en mänskligare stad” säger AkzoNobel.

Här kan du se en film om undersökningen.

ranking städer3

Redaktionen

Källa: AkzoNobel & Monocle Quality of Life 2015

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.