Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Stigande priser – och oro

Publicerad: 14 september 2015, 13:30

Det senaste året har priserna på bostadsrätter stigit med 12 procent, villapriserna med 10 procent. Med stigande priser följer också en växande oro för hushållens skuldsättning.


Ämnen i artikeln:

AmorteringskravFinansdepartementetFinansinspektionenSvensk Mäklarstatistik

Priserna på bostäder ser inte ut att mattas av. Det senaste året har priserna på bostadsrätter stigit med 12 procent, villapriserna med 10 procent, visar siffror från Svensk Mäklarstatistik.

Med stigande priser följer också en växande oro för hushållens skuldsättning. Regeringen och Alliansen har kommit överens om ett amorteringskrav som nu är ute på remiss. Enligt förslaget ska det träda i kraft 1 maj 2016.

– När Finansinspektionen berättade om ett amorteringskrav för bolån tidigare i år skapade det en febril aktivitet på bostadsmarknaden där många ville sälja och köpa innan reglerna började gälla. Det ska bli intressant att se vad det nya amorteringskravet kommer att få för genomslag på marknaden under hösten, säger Staffan Tell, talesperson på Hemnet.

Enligt Boverkets analytiker Bengt Hansson kommer det dock bara att få en liten eller ingen dämpande effekt alls på priserna.

– En viss dämpning blir det nog, men effekten blir sannolikt liten. Det handlar ändå om ganska måttliga krav, säger han till TT.

Ingrid Eiken, vd på Mäklarsamfundet, håller med.

– De flesta har redan anpassat sig till att det kommer ett amorteringskrav, jag tror att banker och kunder redan har tagit höjd för det, säger hon till TT.

Allra mest har priserna, som vanligt, stigit i storstäderna. Dyrast är det, föga förvånande, i centrala Stockholm. Där ligger det genomsnittliga kvadratmeterpriset nu på 88 261 kronor. Göteborg har dock haft den största procentuella prisökningen, 56 461 kronor per kvadrat – en ökning med 21 procent på ett år.

Samtidigt som Riksbank, Finansinspektion och Finansdepartement oroar sig för hushållens skuldsättning, gör den låga räntan det fortsatt billigt att låna. Riksbanken meddelade i samband med sitt senaste räntebesked att någon stor höjning ligger ganska långt bort. Istället höjs allt fler röster om ett förändrat ränteavdrag. Bland annat har EU varit kritiska.

– När räntan är så låg som nu behöver man inte ens krympa ränteavdragen i små steg, säger Bengt Hansson till TT.

Maria Nordlander

Källa: Svensk Mäklarstatistik, och Aftonbladet/TT

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.