Torsdag09.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Steen&Ström

Publicerad: 20 Augusti 2008, 22:00

Nyckelord: Köpcentrum, handel, krediter ”Positivt med ny spelare på den svenska marknaden” På en pressad marknad blev det i alla fall en stor affär när franska bolaget Klépierre tillsammans med nederländska fonden ABP förvärvade Steen & Ström. Magnus Ungmark, VD, CB Richard Ellis Sverige, tycker att det är positivt med en ny spelare i Sverige och ser även en ljusning på den amerikanska marknaden…


Källor: Magnus Ungmark, steenstrom.com

”Positivt med ny spelare på den svenska marknaden”

På en pressad marknad blev det i alla fall en stor affär när franska bolaget Klépierre tillsammans med nederländska fonden ABP förvärvade Steen & Ström. Magnus Ungmark, VD, CB Richard Ellis Sverige, tycker att det är positivt med en ny spelare i Sverige och ser även en ljusning på den amerikanska marknaden.

Det franskbaserade fastighetsföretaget Klépierre kommer att äga 56,1 procent och den nederländska pensionsfonden ABP (rankas som den tredje största pensionsfonden i världen) 43,9 procent. Steen & Ström äger och förvaltar 54 köpcentrum i Norge, Sverige och Danmark. På den svenska marknaden har man nio köpcentrum, däribland Sollentuna Centrum.

Fastighetsnytt frågade Magnus Ungmark om förvärvets betydelse.

Vad betyder förvärvet av det norska köpcentrumföretaget Steen & Ström, för den svenska marknaden?

Vår åsikt är att det är väldigt bra att affären genomförts i och med att det var annonserat om att den skulle genomföras. Det finns fler affärer som är påannonserade men som inte blivit av med tanke på situationen i dag. Med det franska bolaget är det också en helt ny spelare som kommer in på den svenska marknaden och det är positivt.

Det har talats om att försäljningen av Kista Galleria har dragit ut på tiden. I vilket läge befinner sig den svenska marknaden för handelsfastigheter och köpcentrum idag?

Det är bara att konstatera att handeln och handelsplatser har ökat explosionsartat de senaste tre till fyra åren men vi ser ju ett fall i handeln nu och det kommer att påverka köpcentrumen. Ett skäl vad gäller den utdragna försäljningen av Kista Galleria kan vara att man presenterade det nya stora köpcentret vid nationalarenan. Det påverkar såklart, det var en ny förutsättning som man inte visste om när man gick ut med Kista Centrum till försäljning.

Vissa bedömare menar att mycket pengar varit uppbundna i stora kreditlöften när det gäller de stora affärerna Vasakronan och Steen & Ström och att det kan lätta lite nu på transaktionsmarknaden, stämmer det?

Det stämmer nog, alla har varit väldigt upptagna just med dessa två stora affärer. Sedan får vi se om det är bara det, det allmänna ekonomiska läget måste utkristallisera sig först. Tittar man på vår internationella sida, ute i Europa, så är det helt klart fortsatt svårt med krediter. Men det finns krediter, jag sitter i USA nu och läser om bolåneinstituten Fanny Mae och Freddie Mac och de har redan en affär på gång. Marknaden i USA är inte rolig men den är på gång att börja starta upp igen.

Mattias Fröjd

© Fastighetsnytt Förlags AB

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.