Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Starkt tryck på den irländska marknaden

Publicerad: 27 januari 2016, 13:43

Från Dublin.

Foto: Aapo Haapanen/Wikipedia

Totalavkastningen på den irländska fastighetsmarknaden under 2015 hamnade på 25 procent. Det visar indexet IPD/SCSI Ireland Quarterly Property Index som räknas fram av MSCI.


Ämnen i artikeln:

IrlandMSCI

Totalavkastningen på den irländska fastighetsmarknaden under 2015 hamnade på 25 procent. Det visar indexet IPD/SCSI Ireland Quarterly Property Index som räknas fram av MSCI. 2014 uppgick totalavkastningen på den irländska marknaden till 40 procent, ett rekord som kommer att stå sig ett tag till.

Irland drabbades hårt av den globala finansiella krisen och fastighetsmarknaden på den gröna ön tog följdaktligen mycket stryk. Nu har ekonomin till stor del återhämtat sig, något som bland annat uppenbarar sig i de starka siffror som nämnts ovan. Jämförelsevis var totalavkastningen på den brittiska marknaden 13,8 procent. Några siffror för den svenska marknaden föreligger ännu inte.

Det var kontorssegmentet som drev indexet och avkastade 27,1 procent över året medan handel avkastade 20,9 procent och industri 21,2 procent. Totalavkastning omfattar både direktavkastning och värdesförändringar.

Hyrestillväxt var den stora tillväxtgeneratorn under året och marknadshyran steg med 14,4 procent. Det ger enligt MSCI en tydlig signal om den irländska ekonomins återhämtning men är också ett tecken på att utbudet på kontorsytor i centrala Dublin är för litet. Även utanför Dublin, exempelvis i Cork, ökar efterfrågan efter kontorsytor.

Effekten av förändrade avkastningskrav (yield impact) på totalavkastningen uppgick till 7,2 procent. Det är dock betydligt mindre än ifjol då effekten blev 20,2 procent.

Sverrir Thór

Källa: Pressmeddelande från MSCI

Ämnen i artikeln:

IrlandMSCI

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.