Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Stark framtidstro bland finanscheferna

Publicerad: 16 november 2010, 23:00

Stark framtidstro bland finanscheferna
Enligt SEB:s Finanschefsindex har optimismen bland Sveriges finanschefer har ökat kraftigt under hösten. De svenska finanscheferna uppger att affärsklimatet har förbättrats markant vilket även avspeglades i de starka resultat som presenterades för det tredje kvartalet, samt de fortsatt höga vinstförväntningarna för resterande del av året….


Källa: Pressinformation SEB

Stark framtidstro bland finanscheferna

Enligt SEB:s Finanschefsindex har optimismen bland Sveriges finanschefer har ökat kraftigt under hösten. De svenska finanscheferna uppger att affärsklimatet har förbättrats markant vilket även avspeglades i de starka resultat som presenterades för det tredje kvartalet, samt de fortsatt höga vinstförväntningarna för resterande del av året.

Den starka framtidstron illustreras också av att nära hälften av företagen förväntar sig att öka sin personalstyrka framöver, både i Sverige och utomlands.

SEB:s finanschefsenkät, riktad till Sveriges drygt 70 största företag, visar att finanscheferna blivit betydligt mer optimistiska sedan den senaste mätningen i augusti 2010. Finanschefsindex får värdet 66 i november, upp från 61 i augusti.

– Drygt 70 procent av finanscheferna anser att affärsklimatet är gynnsamt, och nu talar 46 procent om nyanställningar i Sverige och hela 61 procent vill anställa i utlandet. En bidragande orsak är att oron för fallande efterfrågan har minskat sedan augusti. Ett nytt orosmoln som har seglat upp är konkurrens från utlandet, medan räntor, valutor och tillgången på kapital fortfarande inte oroar finanscheferna nämnvärt, säger Ebba Lindahl, chefsanalytiker på SEB, som tillsammans med kreditanalytiker Nina Glifberg har sammanställt rapporten.

Starkare krona påverkar resultaten

– Enligt finanscheferna skulle en kronförstärkning på ytterligare 5-10 procent mot dollarn och euron slå mot företagen och dess vinster. Föga överraskande säger 85 procent av de tillfrågade att detta skulle vara negativt. SEB:s kronprognoser landar dock i att kronan fortsätter stärkas om än i mera måttlig takt. Troligen skulle vinstutsikterna påverkas mera drastiskt om EUR/SEK etablerar sig under 9.00, 2011, säger Nina Glifberg.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.