Tisdag04.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Stadsträdgårdsmästare tar grepp om det offentliga rummet

Publicerad: 21 Juni 2010, 22:00

"Det är nödvändigt med utveckling för att staden ska leva, bostäder och grönområden går hand i hand, det gäller helt enkelt att hitta de rätta ställena att bygga på." Pia Krensler Stadsträdgårdsmästare Stadsträdgårdsmästare tar grepp om det offentliga rummet Pia Krensler heter Stockholms nya stadsträdgårdsmästare. Hon tillträdde tjänsten i september i fjol och arbetar nu bland annat med upprustning av Hornsgatan. Ansvaret för stadens parker, gator och torg är spritt på 17 olika förvaltningar inklusive stadsdelarna och Pia Krenslers uppgift är att samordna och vägleda arbetet…


Källa: Pia Krensler

Stadsträdgårdsmästare tar grepp om det offentliga rummet

Pia Krensler heter Stockholms nya stadsträdgårdsmästare. Hon tillträdde tjänsten i september i fjol och arbetar nu bland annat med upprustning av Hornsgatan. Ansvaret för stadens parker, gator och torg är spritt på 17 olika förvaltningar inklusive stadsdelarna och Pia Krenslers uppgift är att samordna och vägleda arbetet.

Pia Krensler

Som stadsträdgårdsmästare är hon mån om att visa att det handlar om hela stadsmiljön och inte bara det gröna.

– Vi har hand om alla offentliga platser där folk gillar att vara, säger Pia Krensler.

Ytterstadens parker lika viktiga

Förutom översyn av olika allmänna platser handlar arbetet mycket om upprustning av parker i såväl innerstad som ytterstad. I Nydalsparken i Tensta har det till exempel satsats stort på aktiviteter för ungdomar. Ny elektronisk lekutrustning och multisportplan ska locka till fysisk aktivitet.

– Det är viktigt att inte glömma bort ytterstadens alla parker och torg som är värdefulla för dem som bor och arbetar där, säger Pia Krensler.

Möjligt att tillgodose behovet av offentliga platser

En utmaning är att staden ständigt växer. Stockholmarna blir fler och nya bostäder måste till. Pia Krensler är övertygad om att det går att tillgodose behoven av både bostäder och offentliga platser.

– Det är nödvändigt med utveckling för att staden ska leva, bostäder och grönområden går hand i hand, det gäller helt enkelt att hitta de rätta ställena att bygga på. Gamla industriområden till exempel, som man gjorde i Hammarby sjöstad. Men även andra områden kommer naturligtvis i fråga framöver.

Nya träd utmed Hornsgatan

Ett 30-tal stora projekt är för närvarande på gång. Till exempel ska Hornsgatan upprustas. Det ska bli träd på båda sidor av gatan från Mariatorget ner till Hornstull. Andra ställen som får sig ett lyft är Tessinparken, Humlegården och Rålambshovsparken.

– Vi håller också på med en utredning om Farsta Centrum, som handlar om hur alla som vill bedriva verksamhet på torget ska kunna rymmas.

Matilda Lann

Matilda.lann@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.