Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Stadsarkitekten tror på Göteborgs nya tornbygge

Publicerad: 11 oktober 2019, 08:25

Björn Siesjö tror att Svenska mässan kommer att lyckas med sina högtflygande planer. Illustration: Tha, & Videgård / Göteborgs stad

Svenska mässan i Göteborg vill bygga ett fjärde torn vid Korsvägen – en 140 meter hög miljardbyggnad. Stadsarkitekten spår att det faktiskt blir av.


Ämnen i artikeln:

Fastighetsmarknaden i VästsverigeGothia TowersSvenska Mässan

Svenska mässan i Göteborg vill bygga ett fjärde torn vid Korsvägen – en 140 meter hög miljardbyggnad. Stadsarkitekten spår att det faktiskt blir av.

I veckan blev det klart hur Svenska mässan i Göteborg vill bygga sitt fjärde Gothia Towers-torn.

Av fyra finalistbidrag i den arkitekttävling som pågått är det Tham & Videgård som nu utsetts till vinnare med sitt förslag +One, ett 140 meters höghus vid Korsvägen med plats för 400 hotellrum, mötesytor, restauranger, kontor och en terrass med plats för 1 200 minglande gäster.

Bygget väntas kosta mellan 1,5 och 2 miljarder kronor och detaljplanearbetet har ännu inte inletts. Det ska göras först 2020.

Svenska mässan finansierar

Höga byggnader väcker ofta protester hos allmänheten men Göteborgs stadsarkitekt Björn Siesjö säger till Fastighetsnytt att ser det som högst troligt att det här bygget blir verklighet.

– Det blir nog absolut av. Svenska mössan har både pengar och behov och platsen kan tåla ett så högt hus med tanke på de stora mässhallarna i bakgrinden. Det här är ett bra projekt eftersom det öppnar upp Svenska mässan mot yttervärlden, den är lite instängd i dag. Det här blir ett väldigt publikt hörn och det känns bra, säger Björn Siesjö till Fastighetsnytt.

Men helt protestfritt lär det inte bli, spår Björn Siesjö.

– Det här kommer att bli ett diskussionsämne i Göteborg. Men vi har haft en del höga projekt i staden på senare tid så folk kanske börjar vänja sig.

Läs även: Klubbat: Liseberg får göra miljardutbyggnad

Enligt Björn Siesjö är det lättare att få igenom byggnader som sticker ut i Göteborg jämfört med i Stockholm.

– Vi är noga med var vi har höga hus, men vi säger inte länge att det är generellt dåligt med höga hus. I Stockholm verkar det vara lite rökt ibland med annorlunda arkitektur, med tanke på Nobelcenter och alla turer kring Slussen. Men vi har å andra sidan haft det jobbigt med vår tågtunnel, Västlänken, säger Björn Siesjö.

Så här är det tänkt att se ut

Klicka på bilderna för att få dem större.

Illustrationer: Tham & Videgård Arkitekter.

Andreas Jennische

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.