Söndag29.03.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Sök

Historiskt

Spridningen mellan bankernas boräntor minskar

Publicerad: 10 December 2015, 16:28

Tomas Pousette.

Bankernas publicering av sina genomsnittliga boräntor har bidragit till att spridningen mellan olika långivares boräntor har minskat. Fortfarande finns dock förvånansvärt stora skillnader mellan olika bankers boräntor.


I juni i år infördes Finansinspektionens föreskrift om att bankerna ska redovisa de genomsnittliga boräntorna för olika bindningstider. Syftet var att förbättra låntagarnas information om de faktiska boräntorna, som kan skilja sig en hel del från de så kallade listräntorna som bankerna annonserar. Tanken var att långivarna på detta sätt skulle få en bättre uppfattning om den möjliga rabatten på listräntorna.

Hur har det då fungerat hittills? När alla banker tvingas redovisa sina genomsnittliga rabatter och låntagarna får bättre information, så borde skillnaden mellan boräntorna minska. Olika mått på spridningen mellan bankernas boräntor visar också att den minskat sedan i somras. Effekten är minst för den kortaste bindningstiden på tre månader och större för boräntor med bindningstider på två och fem år.

Fortfarande kvarstår dock en del oförklarligt stora skillnader mellan bankernas boräntor. Hur kan Länsförsäkringar fortsätta att ligga 0,2 procentenheter över konkurrenterna när det gäller tre månaders bindningstid? Varför är SBAB:s femåriga boränta hela tiden 0,4 procentenheter högre än konkurrenternas? Här är det nog några ränteansvariga som behöver skickas på kurs.

Vem är det som hittills har haft de lägsta räntorna? För tremånaders bindningstid har SEB och Danske Bank legat bra till. För tvåårig bindningstid har Handelsbanken haft ledartröjan, tätt följd av SEB och Danske Bank. Även för femårig bindningstid har Danske Bank legat bra till men också Skandia. De två storbanker som inte nämnts här, Nordea och Swedbank, sticker varken ut uppåt eller nedåt.

Det är bra att låntagarna har fått bättre information om möjliga rabatter på boräntorna men bankens genomsnittliga ränta är inget golv för hur lågt man kan komma. Ser man på bostadsinstitutens tremånadersränta till företag så är den cirka 0,6 procentenheter lägre än vad den genomsnittliga privatpersonen lyckas pruta ner boräntan till.

Tomas Pousette
Pousette Ekonomianalys AB

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.