Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Socialdemokraterna lovar 50 000 nya bostäder

Publicerad: 9 augusti 2010, 22:00

Socialdemokraterna lovar 50 000 nya bostäder i Stockholmsregionen Socialdemokraterna i Stockholmsregionen lovar att det ska byggas 50 000 bostäder under nästa mandatperiod. Ungdomar och studenter prioriteras och minst 11 000 ettor och tvåor kommer att byggas, samt 3000 studentlägenheter…


Socialdemokraterna lovar 50 000 nya bostäder i Stockholmsregionen

Socialdemokraterna i Stockholmsregionen lovar att det ska byggas 50 000 bostäder under nästa mandatperiod. Ungdomar och studenter prioriteras och minst 11 000 ettor och tvåor kommer att byggas, samt 3000 studentlägenheter.

Carin Jämtin, Foto: Matilda Lann

– Den ekonomiska utvecklingen i regionen kan komma att hämmas om det inte finns bostäder, för inflyttad arbetskraft och studenter är bostadsbristen ett stort problem, säger Carin Jämtin, oppositionsborgarråd i Stockholms stad.

Socialdemokraterna i Stockholmsregionen presenterade idag en rapport om bristen på bostäder, konsekvenserna av bostadsbristen och nya mål för bostadsbyggandet.

– Vi måste höja ambitionsnivån kraftigt för att på sikt komma ifatt det stora bostadsunderskott som Stockholmsregionen och dess invånare är drabbade av, säger Anders Lago (S), kommunalråd i Södertälje kommun.

Hur de 50 000 nya bostäderna kommer att fördelas över regionen väljer socialdemokraterna att inte gå ut med ännu.

– Det handlar om att det byggs mer i de större kommunerna som också har större behov. Men framförallt handlar det om att bygga så att det blir blandade upplåtelseformer. I kommuner som Södertälje saknas bostadsrätter och småhus och i Täby saknas hyresrätter, säger Carin Jämtin.

Vad som är fastslaget är att 11 000 av de utlovade bostäderna ska vara ettor och tvåor, för att underlätta för ungdomar att ta sig ut på bostadsmarknaden. Av dess kommer cirka hälften att bli hyresrätter. 3000 studentlägenheter ska också uppföras.

Socialdemokraternas nya bostadspolitik innehåller även ett statligt investeringsstöd för de som väljer att bygga miljövänliga hyresrätter till överkomliga hyror. Exakt hur bidraget kommer att fungera håller på att utarbetas.

Under den borgerliga mandatperioden har 27 000 nya bostäder påbörjats, vilket inte täcker behovet. Bara under förra året ökade befolkningen i Stockholmsregionen med 37 919 personer och prognoserna pekar på att antalet invånare kommer att öka mellan 300 000 och 500 000 personer fram till år 2030.

Matilda Lann

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News