Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Smart city ska särskilja Canary Wharf

Publicerad: 6 april 2015, 08:00

Canary Wharf

Fastighetsbolaget som har utvecklat affärsområdet siktar på att bygga en smart stad och tar nya grepp för att fånga upp den rätta teknologin.


Ämnen i artikeln:

LondonMipim

I det före detta hamnområdet på halvön Isle of Dogs i London ligger stadsdelen Canary Wharf. Fastighetsbolaget som har utvecklat affärsområdet siktar på att bygga en smart stad och tar nya grepp för att fånga upp den rätta teknologin.

Idag är det finansiella företag som dominerar och bland annat ligger de tre högsta byggnaderna i Storbritannien i området. Canary Wharf Group Plc som stått bakom utvecklingen sedan slutet på 1980-talet siktar nu på att förverkliga ett smart city-koncept. Canary Wharf konkurrerar framgångsrikt med London City om huvudsakligen finansiellt inriktade hyresgäster med stor betalningsförmåga. Gruppens specielle rådgivare inom teknologi, Eric Van der Kleij från företaget
Level39, menar att fastighetsföretaget behöver den nya smarta tekniken som ett konkurrensmedel.
– Genom att hitta och tillämpa nästa generations smarta teknik differentierar vi oss gentemot konkurrenterna. Smart teknik kommer att vara ett konkurrensmedel på samma sätt som tillgång till god transportinfrastruktur är det idag, säger Eric Van der Kleij.

Konceptualiserad satsning
Canary Wharf Group har gett sin satsning på att utveckla den smarta staden namnet Cognicity. Ett första steg är projektet Cognicity Challenge, som går ut på att fem utvalda och lovande företag med smart teknik får testa sina system i Canary Wharf. Inom Cognicity Challenge har man identifierat sex utvecklingsområden: integrerade transporter, hållbara byggnader, integrerad resurshantering, automatiserade byggnader, uppkopplade bostäder samt virtuell design och konstruktion.

Dela på data
När Fastighetsnytt träffade Eric Van der Kleij i Cannes och frågade vad ett fastighetsföretag med ambitioner inom smart teknik måste lära sig först av allt svävade han inte på målet.
– Det svåraste, men också viktigaste, ett fastighetsföretag måste göra är att låta de olika systemen dela på data. Systemet som styr byggnaden måste dela data med systemet som styr hissarna. Hissystemet måste informera om flöden när människor lämnar byggnaden och automatiskt få rulltrapporna att gå i den optimala riktningen. Sedan måste den som styr transporerna från fastigheten få informationen så att han kan allokera resurser för att eliminera köerna.

Daniel Bergstrand

Läs mer om årets upplaga av Mipim i Cannes och hela intervjun med Eric Van der Kleij i Fastighetsnytt nummer 2 som utkommer på fredag.

Ämnen i artikeln:

LondonMipim

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.