Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Slut på globalisering och västvärld?

Publicerad: 16 augusti 2016, 13:08

Ett av de mer oroväckande ämnena som diskuterades i Visby under årets Almedalsvecka var om de demokratiska, västerländska värderingar som de flesta i vår del av världen har tagit för givna, är på väg att luckras upp. Det som utlöst diskussionen är bland annat resultatet i den brittiska omröstningen om EU-medlemskapet.


Ämnen i artikeln:

Almedalen

Ingen vet exakt vad Brexit kommer att betyda i praktiken; för handel, ekonomi, sysselsättning och så vidare, men det är en historisk signal om att stämningarna i Europa har förändrats. Många är dessutom rädda för att USA ska styra in på en liknande isolationistisk kurs under (fastighetsmagnaten) Donald Trump. I ett Frankrike som skakas av återkommande terrordåd är det inte omöjligt att Nationella frontens Marine LePen blir president, Ryssland har knappast valt en västerländsk, demokratisk utveckling och i Turkiet har inte det politiska läget varit så spänt på decennier.

Globaliseringen har tappat fart
Under ett seminarium arrangerat av Affärsvärlden och Deloitte diskuterades om det fenomen som går under beteckningen globalisering är på upphällningen. Något entydigt nej kom panelen inte fram till, men att globaliseringen har tappat mycket fart var panellisterna eniga om.
– Det vi ser är ett paradigmskifte, om det råder ingen tvekan. Det kom en ny världsordning efter andra världskriget, som förstärktes med Berlinmurens fall 1989, och decennierna som följde var en gyllene tidsålder för globaliseringen. Nu är vi inne i ett annat skede, och det finns anledning att fundera på hur tilliten till samhället ska kunna vidmakthållas, det sociala kontraktet, säger Mats Karlsson som är chef för Utrikespolitiska institutet.

Globaliseringen och ökad frihandel har enligt många bedömare lyft hundratals miljoner ur fattigdom i tredje världen. Samtidigt finns det förlorare, exempelvis i avindustrialiserade delar av Europa och USA. Många av dem som röstade för Brexit, och de som kan rösta fram Trump, tillhör den senare kategorin. Människor som är missnöjda med sin ekonomiska situation och det politiska systemets förmåga att hjälpa dem.

Fördummande utbildningssystem bakom Brexit
Thomas Andersson, som är ekonomiprofessor och ordförande för IUET inom World Economic Forum, menar att det engelska utbildningssystemet har bidragit till den isolationistiska utvecklingen.
– Det brittiska utbildningssystemet fördummar medvetet den stora massan, och det har orsakat Brexit. Dessvärre har man exporterat det till andra länder, exempelvis till Mellanöstern där jag är verksam idag, säger Thomas Andersson.

Mats Karlsson och Thomas Andersson är eniga om att de enorma inkomstklyftorna i exempelvis USA är ett farligt fenomen som sliter isär samhället.
– Det är en korruptionsproblematik, vissa grupper anser att de har rätt att roffa åt sig hur mycket som helst. Liberaliseringen har ockuperats av eliter, säger Mats Karlsson.

Röstat för identitet istället för välstånd
I ett annat seminarium ställdes den ödesmättade frågan om vi står inför slutet på det vi kallar Västvärlden. Det var Dagens Nyheter som arrangerade och en utgångspunkt var en krönika av den polsk-amerikanska journalisten Anne Applebaum i den amerikanska tidningen Washington Post (Is this the end of the West as we know it?). Anne Applebaum var med på scenen och även om hon uppmanade till optimism tycker hon att det finns mycket att oroa sig för. Hon menar att Brexit är ett resultat av engelsk nationalism och att valresultatet delvis finansierats av stora hedgefonder som vill ha mindre EU-reglering.
– Brexit är en backlash för globaliseringen. Vi kan se hur vanliga människor väljer att rösta för en slags identitet, istället för att rösta för ekonomiskt välstånd, säger Anne Applebaum.

Merkel den man ska ringa
På scenen fanns en celeber panel i form av Estlands president Toomas Hendrik Ilves, den förre polske försvars- och utrikesministern Radek Sikorski samt före detta svenske utrikesministern Carl Bildt.
– Det vi nu ser är att Storbritannien lämnar förhandlingsbordet, vilket är mycket beklagligt. Trots alla sina brister är EU en mirakulös framgång, säger Carl Bildt.

Radek Sikorski menar att Tyskland har en extremt viktig roll att spela i den situation som har uppkommit, och att det är viktigt att tyskarna hanterar situationen klokt. Toomas Hendrik Ilves håller med:
– Den förre amerikanske utrikesministern Henry Kissinger brukade fråga sig vem han skulle ringa när det gällde europeisk politik, och idag råder det ingen tvekan om vem som gäller. Det är Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Ryssland vinner på välmående EU
I media kan man få intrycket av att Brexit spelar det ryska ledarskapet i händerna, men Radek Sikorski är inte så säker.
– EU är en mycket viktig handelspartner för Ryssland, och man har intresse av ett ekonomiskt starkt Europa. President Putin har faktiskt varit tämligen återhållsam i sina kommentarer angående Brexit hittills.

I Sverige är Nato och ett eventuellt medlemskap en aktuell fråga när den stora grannen i öster kommer på tal. Den tidigare polske försvarsministern anser sig ha ett gott råd till Sverige.
– Vänta inte med att köpa en brandförsäkring till dess att det börjar brinna…

Daniel Bergstrand

Ämnen i artikeln:

Almedalen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.