Måndag26.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Skatt på finansiell verksamhet på EU-nivå

Publicerad: 7 Oktober 2010, 22:00

Skatt på finansiell verksamhet på EU-nivå Europeiska kommissionen har presenterat ett förslag för skatt på finansiell verksamhet på EU-nivå. Det tvådelade syftet är att finanssektorn bör ge ett rättvist bidrag till de offentliga finanserna samtidigt som regeringarna akut behöver nya inkomster på grund av den ekonomiska situationen…


Källa: Pressmeddelande Europeiska kommissionen

Skatt på finansiell verksamhet på EU-nivå

Europeiska kommissionen har presenterat ett förslag för skatt på finansiell verksamhet på EU-nivå. Det tvådelade syftet är att finanssektorn bör ge ett rättvist bidrag till de offentliga finanserna samtidigt som regeringarna akut behöver nya inkomster på grund av den ekonomiska situationen.

En gemensam skatt på EU-nivå skulle även förhindra  att konkurrensen snedvrids på inre marknaden.

En skatt på finansiell verksamhet på EU-nivå riktas in på vinsterna och ersättningarna inom företag i finanssektorn. Till skillnad från en global skatt på finansiella transaktioner, som EU stödjer, är det i kommissionens förslag företagen snarare än varje enskild aktör som beskattas i en finansiell transaktion.

Efter att ha undersökt finanssektorns nuvarande bidrag till de offentliga budgetarna har kommissionen kommit fram till att det finns goda skäl att införa den föreslagna beskattningen. För det första var finanssektorn en av huvudorsakerna till finanskrisen och de har fått stort offentligt stöd under de senaste åren. Sektorn bör därför rimligen bidra till kostnaden för att återuppbygga Europas ekonomier och stärka de offentliga finanserna.

För det andra kan en korrigerande bankskatt komplettera de åtgärder (till exempel bankavgiften och avvecklingsfonden) som införts för att effektivisera och stabilisera finansmarknaderna. Eftersom finanssektorn är undantagen från mervärdesskatt (moms) inom EU skulle en ny skatt göra att den inte underbeskattas jämfört med andra sektorer. Finanssektorn kan via den föreslagna skatten ge ett mer rättvist och mer omfattande bidrag till de offentliga finanserna. Skatten skulle också skapa en mer stabil och mer effektiv finanssektor, anser man på EU-kommissionen.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.