Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Skanska om nya uppdraget i Dalarna: “Mycket komplicerat”

Publicerad: 2 oktober 2019, 10:03

Trängslets vattenkraftverk.

Foto: Skanska

Skanska har fått i uppdrag renovera Sveriges största vattenkraftverk. “Det här är bland det svåraste jobb vi gör”, säger distriktschefen Marcus Johansson på Skanska om jobbet som är värt 320 miljoner kronor.


Skanska har tecknat avtal med Fortum Sverige om att renovera Trängslets vattenkraftverk i Älvdalens kommun i Dalarna. Ett kontrakt som är värt 320 miljoner kronor.

Trängslets vattenkraftverk i Älvdalen är Fortums största vattenmagasin och ett av de största i Norden. Renoveringen är ett resultat av att säkerhetskraven på Sveriges vattenkraftverk har höjts på senare år och i Trängslet måste vattenutsläppet förstärkas.

Mycket komplicerat

Byggkontraktet är värt cirka 320 miljoner kronor och projektet beskrivs av Skanskas distriktschef Marcus Johansson som ”ett av de svåraste jobben vi gör”. Bara planeringen av bygget tillsammans med Fortum har tagit ett år.

– Det här är ett mycket komplicerat uppdrag. Extremfallet om vi misslyckas är att vatten kommer in bakvägen och tränger in i turbinen. Vi har idag en veckoplanering för hela bygget, fyra år framåt i tiden. Det är på den nivån vi befinner oss, säger Marcus Johansson till Fastighetsnytt.

Det som Skanska ska göra är att spränga en 140 meter lång och 7,4 meter bred tunnel i berget som sedan ska ”kläs” med ett invändigt stålrör för att förhindra att vatten tränger ner i berget och det övriga dammsystemet.

Bergmassor blir förstärkning

Cirka 200 000 kubikmeter berg ska sprängas bort och för att minimera klimatavtrycket tas bergmassorna omhand och förflyttas till en annan del av dammen där de ska fungera som förstärkning. Byggstarten är planerad till oktober 2019 och projektet beräknas vara färdigställt i mitten av 2024.

Andreas Jennische

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.