Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Skåne kan klara avmattning bäst

Publicerad: 12 mars 2018, 12:22

Rapporten BostadStorstad från Sydsvenska Industri- och Handelskammaren visar att nybyggnationen av bostäder har avmattats i storstadsregionerna i Sverige. Under 2017 byggdes totalt 30 000 nya lägenheter i storstadsregionerna, där 50 % var belägna i Stockholm. Enligt rapporten var det endast Skåne, med 1600 startade bostäder, som ökade under det föregångna året.


Rapporten BostadStorstad från Sydsvenska Industri- och Handelskammaren visar att nybyggnationen av bostäder har avmattats i storstadsregionerna i Sverige. Under 2017 byggdes totalt 30 000 nya lägenheter i storstadsregionerna, där 50 procent var belägna i Stockholm. Enligt rapporten var det endast Skåne, med 1 600 startade bostäder, som ökade under det föregångna året.

– Även om det finns behov av fler bostäder vet vi inte i dagsläget hur väl nybyggnationen också matchar betalningsförmågan. Det är den största osäkerheten när det gäller den kommande tiden på byggmarknaden, säger Pernilla Johansson, chefekonom på Sydsvenska Handelskammaren, i ett pressmeddelande.

Dessutom granskades utvecklingen i Danmark, som under förra året gick igenom en finanskris och krasch i bostadsmarknaden. Resultatet vittnar om ett möjligt framtida scenario för Sveriges del, enligt rapporten.

– I Danmark stannade nyproduktionen mycket snabbt. Men bostadspriserna föll långsamt och under flera år. Detta kan vara ett scenario även för svensk del. Tvärnit i nybyggen, men pyspunka på bopriserna med andra ord, säger Pernilla Johansson.

Historiskt sett är nybyggnationen fortsatt hög, framförallt vad gäller lägenheter i flerbostadshus. Sydsvenska Industri- och Handelskammaren flaggar i sin rapport för att det finns stora skillnader mellan storstäderna och att utvecklingen således kan komma att skilja sig ganska mycket. Exempelvis har Skåne en mindre risk vad gäller priser och betalningsförmåga, enligt rapporten.

– Våra analyser visar att exponeringen i Skåne är hälften mot den i Stockholm, avslutar Pernilla Johansson.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.