Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Sjelvgren: “Vi kan hjälpa staten som aktör”

Publicerad: 10 september 2019, 12:11

Anders Sjelvgren och Helena Bjarnegård på Boverkets första Samverkansforum.

Foto: Teresa Ahola

På tisdagen närvarade Boverket för första gången som ny medlem i Samverkansforumet för statliga byggherrar och förvaltare som höll sitt årliga seminarium i Stockholm. “Vi behöver trycka på”, säger Anders Sjelvgren, generaldirektör på Boverket.


Ämnen i artikeln:

Anders SjelvgrenBoverket

På tisdagen närvarade Boverket för första gången som ny medlem i Samverkansforumet för statliga byggherrar och förvaltare som höll sitt årliga seminarium i Stockholm. “Vi har en sektoriserad struktur i Sverige och måste fundera på hur vi kan bli starkare tillsammans”, säger Anders Sjelvgren, Boverkets generaldirektör till Fastighetsnytt.

I dag bjöd Samverkansforum, som består av några av Sveriges största statliga byggherrar och förvaltare, in till seminariet ”Statens stoltheter 2019” och med fanns även en ny medlem, Boverket.

Så här förklarar Anders Sjelvgren, generaldirektör på Boverket, debuten:

– I och med vårt ansvar med att stärka arbetet med arkitektur och gestaltad livsmiljö, så är det viktigt att förändra sättet att arbeta. Det handlar om att skapa bättre social hållbarhet och bättre förutsättningar för människor och då kan vi som en expertmyndighet hjälpa staten som aktör med detta.

Han säger att det är viktigt för att nå effekt i den fysiska miljön.

– Vi behöver trycka på och presentera evidensbaserad kunskap för att få ett större genomslag i hela offentliga miljön.

Hur kan bättre samverkan skapas?

– Vi har en ganska sektoriserad struktur i Sverige, med många myndigheter och statliga bolag, och måste därför fundera på hur vi kan bli starkare tillsammans. Jag tror att det är viktigt att känna att det finns ett gemensamt intresse och sedan arbeta med att korskoppla de system som finns för att lösa komplexa och breda samhällsutmaningar tillsammans. Det är något som vi behöver bli bättre på generellt i samhället.

Vilka aktörer saknar ni i forumet?

– Det vore bra om de stora statliga aktörerna var med eftersom det skulle ge oss större möjlighet att testa nya saker och sedan få en utvärdering som kan spridas vidare. Ju fler som deltar desto större blir chansen att trycka på ett specifikt utvecklingsställe.

Vad förväntar du dig av det nya samarbetet?

– Jag förväntar mig att vi genom att prata med varandra kan öka förståelsen. Ett regeringsbeslut innebär inte att det automatiskt händer något. Någon måste därför förklara vilket betydelse arbetet har och där tror jag att Boverket kan vara med och öka förståelsen och öka prövandet inom ett område för att uppnå effekt. Det ser jag som viktiga saker.

Sveriges riksarkitekt, Helena Bjarnegård, ingår i Samverkansforumets styrgrupp.

– Boverket har ett brett ansvar inom samhällsbyggande och vi har en rad mål som riksdagen beslutat om som vi jobbar mot. De statliga myndigheterna som bygger och förvaltar är en av våra primära målgrupper, så vi behöver kroka arm med dem och arbeta tillsammans. Samverkansforum är en fantastisk plattform för detta, säger hon till Fastighetsnytt.

Hur kan ni involvera den privata sektorn också?

– Det kommunala självstyret är väldigt starkt i Sverige och det är egentligen de som delvis med vår vägledning arbetar med den privata sektorn. Men vi behöver givetvis också föra dialog med den privata sektorn.

Bjarnegård säger att det exempelvis sker genom Rådet för hållbara städer, där hon är ordförande.

– Vi har en näringslivsgrupp där vi för dialog om precis de här frågorna. Där finns bland annat vd:n för Byggherrarna och Fastighetsägarna och andra aktörer med.  Vi anser att det är oerhört viktigt att föra dialog med de privata aktörerna för att lyckas.

Tommy Lenberg, vd för Byggherrarna, ser fram emot Rådet för hållbara städers andra plenum som hålls på fredag.

– Vi har bara träffats en gång än så länge men träffas på fredag igen och får egentligen då veta mer om vad som förväntas utav oss och hur vi ska jobba och samverka mer med staten, säger han till Fastighetsnytt.

Vilken roll har ni i Samverkansforumet?

– Vi har en kanslifunktion som vi stödjer ledningsgruppen med protokoll och formalia. På så sätt blir det lättare för oss att hålla koll på vad som händer i det statliga nätverket och hur vi kan koppla ihop det med våra utskott och andra initiativ som tas i branschen, säger Lenberg.

Han påpekar vikten av att samverkansforumet inte bara blir ett slutet nätverk för statliga aktörer.

– Om de statliga byggherrarna ska vara förebildliga så behöver man ta fram en idé om hur den övriga branschen kan involveras i samarbetet. Det finns en rad olika branschinitiativ och det vore kanske bra om samverkansforumet närvarade där också, så att vi inte sitter i våra egna bubblor och jobbar, säger Tommy Lenberg.

Vilka borde man samarbeta med?

– Det är inget beslut som har fattats ännu. Vill vi verka som vi gör nu eller bjuda in icke statliga aktörer också? I så fall måste man fundera över vilka man ska bjuda in, branschorganisationer eller företag direkt? Det är sådana frågor man behöver svara på, säger Tommy Lenberg.

Teresa Ahola

Ämnen i artikeln:

Anders SjelvgrenBoverket

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.