Söndag12.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

SFVALA-gruppen

Publicerad: 9 Juni 2009, 22:00

Viktigt att konkurrensen på marknaden för fjärrkyla blir bättre Priset på fjärrkyla måste redovisas öppet säger SFVALA-gruppen i en rapport som presenterar i dag. Enligt rapporten präglas marknaden av lokala monopol och ensidig prissättning…


Källa: Pressmeddelande SFVALA-gruppen, 2009-06-10

Viktigt att konkurrensen på marknaden för fjärrkyla blir bättre

Priset på fjärrkyla måste redovisas öppet säger SFVALA-gruppen i en rapport som presenterar i dag. Enligt rapporten präglas marknaden av lokala monopol och ensidig prissättning.

SFVALA-gruppen, som består av sju stora fastighetsägare och branschorganisationen Fastighetsägarna Stockholm, har gett energiexperten Thomas Folkesson i uppgift att beskriva marknaden för fjärrkyla ur ett kundperspektiv.

En slutsats av rapporten är att den dominerande leverantören av fjärrkyla i Stockholm, Fortum, har en väsentligt högre prisbild än övriga kylleverantörer i Stockholmsregionen, även jämfört med om fastighetsägarna har lokala kylmaskiner.

– Vår undersökning visar att landets kylleverantörer i allt större utsträckning håller på att införa offentliga prislistor. I takt med att antalet kunder till fjärrkyla ökar är detta mycket väsentligt för förtroendet för branschen säger Thomas Folkesson, projektledare på konsultbolaget EKAN-gruppen och rapportförfattare.

Förklaringen till Fortums högre priser är svår att finna. Företaget har inte infört någon offentlig prislista och kräver dessutom att deras kylkunder ingår sekretessavtal.

– Fjärrkyla får allt större betydelse som ett klimatsmart sätt att öka komforten i kontor och lokaler. Men Fortums höga priser och hemlighetsmakeri skapar osäkerhet bland kunderna och riskerar att bromsa utbyggnaden. Rapporten visar att Fortum måste tänka om och börja redovisa sina prismodeller öppet säger Tore Ljungkvist, vice vd på Fastighetsägarna Stockholm.

I SFVALA-gruppen ingår Stockholmshem, Statens Fastighetsverk, Vasakronan, Akademiska Hus, Locum, Diligentia, Stiftelsen Stockholms Studentbostäder och Fastighetsägarna Stockholm.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.