Torsdag02.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

SFV

Publicerad: 26 Augusti 2008, 22:00

Nyckelord: Miljö, bidragsfastigheter, kulturminnen, ambassader Energieffektivisering på global nivå Vaxholms kastell, Sjöhistoriska museet, Hagaparken, Kvarteret Rosenbad, Ambassaden i New Delhi, Indien. Svenska institutet i Alexandria, Egypten. Statens Fastighetsverk har onekligen en salig blandning fastigheter att förvalta och det är inte alltid lätt att genomföra de åtgärder man vill göra…


Källor: Maria Fryklund, sfv.se

Energieffektivisering på global nivå

Vaxholms kastell, Sjöhistoriska museet, Hagaparken, Kvarteret Rosenbad, Ambassaden i New Delhi, Svenska institutet i Alexandria, Egypten. Statens Fastighetsverk har onekligen en salig blandning fastigheter att förvalta och det är inte alltid lätt att genomföra de åtgärder man vill göra.

Statens Fastighetsverk äger 1,6 miljoner kvadratmeter lokaler i Sverige, förvaltar 6,5 miljoner kvadratmeter mark, förvaltar statsägda objekt i 65 länder och är ansvariga för 300 statliga byggnadsminnen. Under 2007 gjordes flera insatser på miljöområdet till exempel byttes den gamla kylanläggningen på ambassaden i Peking ut. Under 2008 har man i ett projekt i Kairo installerat 250 kvadratmeter solceller på taket.

Utlandsfastigheter

SFV jobbar utifrån de riktlinjer de får i regleringsbrevet från regeringen varje år där det står det att man ska jobba mot de nationella miljömålen. Men det kan emellanåt bli väldigt komplext i och med de speciella fastigheter man har. Inrikes görs de allra största energivinsterna men utomlands får man rätta sig efter de spelregler som finns där.

– Vi försöker jobba så gott det går men lagstiftning, infrastruktur och kultur skiljer sig väldigt mellan olika platser utanför Sveriges gränser. Även om det är en svensk ambassad så måste vi anpassa oss till förutsättningarna som finns i det landet. Vi har egen personal i Moskva och Peking men i övrigt är det UD som anställer den personal som står för driften av fastigheterna. Det är oftast lokal personal och det kan skilja lite i kompetens på teknikområdet om man jämför med Sverige. Ett annat exempel är hanteringen av sopor, vi kan inte gå in och kräva att man ska källsortera om inte infrastrukturen för avfallshantering finns där, säger Maria Fryklund, Miljöspecialist Statens Fastighetsverk.

Begränsade resurser

I fastighetsbeståndet ingår även kulturskyddade minnesmärken och många är så kallade bidragsfastigheter. Där saknas förutsättningar för att ge ett långsiktigt överskott i och med att det inte finns några hyresgäster.

– När det gäller våra bidragsfastigheter är det svårt att realisera våra planer och visioner miljömässigt. Många bidragsfastigheter har ett omfattande underhållsbehov som ackumulerats på grund av tidigare otillräckliga resurser. Bevarandekravet får prioriteras före regeringens krav på att uppnå miljömålen. Begränsade resurser leder därför till att miljöåtgärderna i bidragsfastigheterna inte är i önskvärd omfattning, bland annat när det gäller utbyte av fossila bränslen, säger Maria Fryklund.

Mattias Fröjd

© Fastighetsnytt Förlags AB

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.