Måndag26.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

SBAB skriver ner prognosen

Publicerad: 22 Augusti 2011, 22:00

SBAB skriver ner prognosen SBAB skriver i sin senaste rapport ner BNP-prognosen med en procent för 2012. Den finansiella oron försvagar den internationella och svenska konjunkturen men nedgången blir mild jämfört med finanskrisen…


Källa: Pressmeddelande SBAB

SBAB skriver ner prognosen

SBAB skriver i sin senaste rapport ner BNP-prognosen med en procent för 2012. Den finansiella oron försvagar den internationella och svenska konjunkturen men nedgången blir mild jämfört med finanskrisen.

Den internationella tillväxten blir svagare än tidigare beräknat. BNP-tillväxten i USA har reviderats ner med nästan en procentenhet i år och nästa år medan tillväxten i euroområdet dragits ner med ungefär en halv procentenhet. Det finns dock flera faktorer som talar för att konjunkturnedgången inte blir lika djup som under finanskrisen. Situationen är inte lika komplex nu som under finanskrisen då svårvärderade finansiella derivat dominerade.

– Mycket av utvecklingen beror dock på resultatet av svårförutsägbara politiska förhandlingsprocesser i både Europa och USA som gör prognosen extra osäker, säger Tor Borg ränteanalytiker på SBAB Bank.

Den svenska ekonomin utvecklas också svagare än tidigare beräknat i år och nästa år. BNP-prognosen för 2011 och 2012 har reviderats ner med 0,4 och 1,0 procentenheter till 3,8 respektive 2,2 procent. Avmattningen blir dock kortvarig och 2013 ökar BNP-tillväxten till 2,9 procent. Konjunktursvackan medför att den öppna arbetslösheten bara sjunker långsamt till strax under 7 procent i slutet av 2013 och löneökningarna stiger måttligt till cirka 3 procent de två kommande åren.

Ett lågt inflationstryck i kombination med den finansiella turbulensen bidrar till att Riksbanken tar en paus i räntehöjningarna vid årets tre återstående räntemöten. När konjunkturutsikterna förbättras under nästa år återupptas räntehöjningarna och styrräntan höjs till 2,75 procent till slutet av 2012 och till 3,50 procent till slutet av 2013.

– Det finns flera faktorer som talar för att Riksbanken avvaktar med räntehöjningar. Lägre tillväxt internationellt och i svensk ekonomi dämpar inflationstrycket. Den svenska finanspolitiken blir mindre expansiv än väntat och den kommande avtalsrörelsen framstår inte längre som ett inflationshot, säger Tomas Pousette, chefsekonom på SBAB Bank.

Den finansiella oron medför att småhuspriserna fortsätter svagt nedåt under resten av året. Prognosen av konjunktur- och ränteutvecklingen tyder dock på att bostadsmarknaden stabiliseras under 2012 och 2013 och att huspriserna ökar med omkring 2 procent per år.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.