Fredag14.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

SBAB:s ränteprognos skruvas upp

Publicerad: 23 Februari 2011, 23:00

SBAB:s ränteprognos skruvas upp SBAB håller fast vid prognosen om tre ytterligare höjningar av styrräntan i år men räntehöjningarna väntas komma tidigare än man förut räknat med…


Källa: Utdrag ur SBAB:s Boräntenytt

SBAB:s ränteprognos skruvas upp

SBAB håller fast vid prognosen om tre ytterligare höjningar av styrräntan i år men räntehöjningarna väntas komma tidigare än man förut räknat med.

Prognosen är att Riksbanken höjer styrräntan med 0,25 procentenheter vid vart och ett av räntemötena i april, juli och oktober. Den starka tillväxten i den svenska ekonomin har fått SBAB, precis som Riksbanken, att justera upp prognosen för styrräntan under de närmaste kvartalen.

Framflyttningen av räntehöjningarna ändrar inte SBAB:s bedömning på längre sikt och styrräntan bedöms fortfarande ligga på 4 procent till slutet av 2013. SBAB:s ränteprognos ligger mycket nära Riksbankens huvudalternativ fram till tredje kvartalet 2012 men är sedan 0,25-0,50 procentenheter högre.

Detta innebär att prognosen för boräntan med den kortaste bindningstiden på tre månader revideras upp med en kvarts procentenhet under 2011. Trots att styrräntan väntas höjas med 0,75 procentenheter till årets slut tror SBAB att tremånadersräntan bara stiger med 0,4 procentenheter.

Förklaringen till den mindre uppgången för tremånadersräntan är att SBAB räknar med att olika riskpremier kommer att minska, vilket dämpar uppgången i den kortaste boräntan. Under nästa år väntas tremånadersräntan stiga lika mycket som styrräntan, med en procentenhet, och ligger därmed på cirka 5 procent i slutet av 2011.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.